Usuari:Dapifo/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Arc de Sant Martí fractal

Arc de Sant Martí Fractal és un nou enfocament cosmològic (dins de la filosofia de la ciència i la metafísica) que proposa que l'Univers te infinits nivells escalars (paisatges escalars) amb diferents conceptes i lleis emergents, i on l'escala (espacial) es una variable física a considerar. Aquesta proposta podria resoldre la majoria dels misteris actuals de la Cosmology: Energía y Matéria Fosca, Principi de Incertesa, etc.

Nivells escalars de l'Univers (Global)
Paisatges escalars del Nostre Univers

Informació general[modifica]

En cosmològica física actualment es considera que l'Univers és únic i que es va iniciar amb el Big-bang (fa aproximadament 13,700 milions d'anys), i que es continua expandint de forma accelerada i "isotròpica".

La "corrent principal" ( "mainstream") de la cosmologia també considera que l'univers té uns límits (fronteres) en ambdues direccions escalars:

  • En el seu nivell escalar superior (aproximadament 10 ^ + 27 m.) Estaria el límit del propi Univers (la seva forma externa: superfície 3D), o el de l'Univers Observable.
  • Mentre que en el seu nivell escalar inferior (aproximadament 10 ^ -35 m.) Estaria limitat per l'escala / dimensió de Planck.

I se suposa que els éssers humans estem en nivells escalars intermedis, entre aquests dos límits d'escala, que ens permetria observar tot l'Univers.

La proposta del Arc de Sant Martí Fractal presenta un nou marc general de l'Univers on l'escala (espacial) seria una variable física important a considerar en el moment d'establir els conceptes i les lleis físiques de l'Univers.

El Arc de Sant Martí Fractal proposa que l'Univers es compon de molts més espectres (paisatges) d'escala (superiors i inferiors) que els límits actualment reconeguts (possiblement superiors a 10 ^ + 1000 em inferiors a 10 ^- 1000 m), i que per a cada nivell hi hauria diferents conceptes físics (matèria, temperatura, ...) i lleis (Química, Relativitat, ...) "emergents", encara que aquestes últimes podrien estar vinculades per lleis subjacents. I on nosaltres (els humans) no estem al mig, si no en un nivell escalar aleatori dins d'aquest Marc General Escalar.

Aquesta proposta / enfocament podria ser un avanç molt important en l'explicació de certs conceptes físics que actualment no estan completament clars (Energia Fosca i Matèria Fosca, Principi de Incertesa, etc.).

Veure també[modifica]

Relativitat

Emergència (filosofia)

Teoria de cordes

Gravetat quàntica

Cosmologia

Fractal

Teoria del tot

Referències[modifica]

[1]

[2]

  1. «THE SCALE LANDSCAPES OF THE UNIVERSE». FQXI, 2017.
  2. «Arcoíris Fractal». Mes Ebre. Mes Ebre, 13 abril 2017 (pàg.24).

Bibliografia[modifica]

'David Piñana'

  • "El Arcoíris Fractal (Más Allá de Nuestro Universo)", 2015

'Laurent Nottale:'

  • "Scale Relativity And Fractal Space-Time: A New Approach to Unifying Relativity and Quantum Mechanics". 2011
  • "Fractal space-time and microphysics: towards a theory of scale relativity." 1992

'Leonard Susskind:'

  • "El Paisaje Cósmico", 2005

'Robert B. Laughlin:'

  • "Un Universo Diferente: Reinventando la Física a la edad de la Emergencia", 2006

Enllaços externs[modifica]

  1. Http://matryoshka-dimension.blogspot.com.es "The Matryoshka-veure" (2012)
  2. "A Fractal Universe?" by Robert L. Oldershaw
  3. Fractal Cosmology.com

Categoria: Cosmologia Categoria: Relativitat Categoria: Física Categoria: Filosofia Categoria: Fractals