Usuari:YggdrasilAsir/proves102

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'ettringita és un mineral sulfat. Forma part del grup de l'ettringita que inclou a altres sulfats tals com la taumasita i la bentorita.[1]

Característiques[modifica]

L'ettringita és un mineral sulfat, específicament un sulfoaluminat de calci hidratat la fórmula del qual és: Ca6Al2(SO4)3(OH)12·26H2O. És un mineral de que pot ser des d'incolor a groc i que cristal·litza en el sistema cristal·lí trigonal. Els cristalls prismàtics són en general incolors, prenent un color blanquinós en hidratar-se

Descobriment i jaciments[modifica]

L'ettringita va ser descrita per primera vegada en 1874 per J.Lehmann, a partir d'una aflorament al volcà Ettringer Bellerberg, Ettringen, Rheinland-Pfalz, Alemanya.[2] El mineral sol trobar-se dins de pedra calcària alterada metamòrficament adjacent a roques intrusives ígnies o en xenolits. També es presenta com a crostes erosionades en larnita a la Formació Hatrurim d'Israel. Es presenta associada amb portlandita, afwillita i hidrocalumita a Scawt Hill, Irlanda i amb afwillita, hidrocalumita, mayenita i guix a la Formació Hatrurim. També s'han trobat aquests minerals a la pedrera Zeilberg, Maroldsweisach, Baviera; a Boisséjour, prop de Clarmont, Puy-de-Dôme, Alvèrnia, França; la mina N’Chwaning, districte de Kuruman, Cap Septentrional, Sud-àfrica; als Estats Unitss'ha trobat en skarns de spurrita-merwinita-gehlenita en el nivell 910 de la pedrera comercial, Crestmore, comtat de Riverside, Califòrnia[3] i a la mina Lucky Cuss, Tombstone, comtat de Cochise, Arizona.

Usos[modifica]

Ciment[modifica]

En la química del ciment l'ettringita és un hidrat de trisulfat d'aluminat d'hexacalci, la fórmula de la qual és (CaO)6(Al2O3)(SO3)3·32H2O ó bé (CaO)3(Al2O3)(CaSO4)3·32H2O. L'ettringita es forma en el sistema de ciment Portland hidratat com a conseqüència de la reacció de l'aluminat de calci amb el sulfat de calci, tots dos existents en el ciment Portland.[4] L'ettringita, el representant més prominent de les fases AFt o (Al2O3-Fe2O3-tri), també pot ser sintetitzada en el laboratori mitjançant una reacció de quantitats estequiomètriques calci, alumini i sulfat en aigua: C3A + 3CaSO4 → ettringita.

En el sistema ciment, la presència d'ettringita depèn de la proporció de sulfat de calci a aluminato de tri-calci (C3A); quan aquesta proporció és baixa, es forma ettringita durant el principi de la hidratació i després es converteix a monosulfat aluminat de calci (fase AFm o (Al2O3-Fe2O3-mono)). Quan la proporció és intermèdia, només una fracció d'ettringita es converteix en AFm i ambdues poden coexistir, mentre que és improbable que l'ettringita es converteixi en AFm per a proporcions elevades.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ettringite-group.
  2. Lehmann, J. (1874): Über den Ettringit, ein neues Mineral in Kalkeinschlüssen der Lava von Ettringen (Laacher Gebiet).
  3. Carpenter, A.B. (1963): Oriented overgrowths of thaumasite on ettringite.
  4. Merlini, Marco; Artioli, Gilberto; Cerulli, Tiziano; Cella, Fiorenza; Bravo, Anna (2008).