Usuari:Dgilso/Ebresfera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Comunitat territorial i xarxa social de blocaires creada al voltant de tots els blocs de les Terres de l'Ebre a Catalunya, i que té com a principals objectius la difusió del format blog i d'altres elements i eines de la web 2.0, sempre des d'un punt de vista social, participatiu i col·laboratiu.

Història[modifica]

Creació de l'associació Blocaires Ebrencs[modifica]

Eines de la comunitat[modifica]

L'Ebresfera disposa d'algunes eines que articulen la comunitat i que permeten una comunicació més fluïda dels seus membres. Són les següents:

Web[modifica]

El portal Ebresfera.cat neix el desembre de 2007 amb la voluntat de centralitzar i aglutinar en un sol espai les diferents eines de treball i gestió de la comunitat, fins llavors disperses entre si.

Bloc "Blocaires de l'Ebre"[modifica]

Bloc en què es publiquen les notícies i esdeveniments relacionats amb l'Ebresfera: Blocaires de l'Ebre.

Bloc "Llistat de blocs"[modifica]

Bloc en què es pot trobar un llistat complet i actualitzat de tots els blocs que conformen l'Ebresfera: Llista de blocs ebrencs.

  • Evolució del nombre de blocs

Presentem a continuació l'evolució annual del nombre total de blocs, tancada sempre a 31 de gener de cada any, just abans de la celebració de l'EbreBloc, el primer cap de setmana de febrer de cada any. Per a dades més exhaustives, consulteu la Bibliografia.

- 31/01/2007: 101 blocs
- 31/01/2008: 287 blocs
- 31/01/2009:

Llista de correu[modifica]

Existeix una llista de correu que serveix a la comunitat de blocaires per comunicar-se notícies i esdeveniments: Llista de correu.

Agregador de blocs[modifica]

Per tal d'estar al cas de les darreres actualitzacions dels blocs que conformen l'ebresfera, es va crear un agregador de blocs que a més a més es pot inserir en el codi de cada bloc: Agregador i Codi.

Iniciatives i activitats de la comunitat[modifica]

Llistat amb les iniciatives i activitats impulsades des de la comunitat.

Xerrada "La blocosfera ebrenca i el seu impacte en l'opinió pública"[modifica]

L'1 de desembre de 2006. Títol de la xerrada que Gustau Moreno, periodista de El Punt i blocaire, dóna dins del cicle de xerrades Nits a l'Àtic '06/'07, i en què exposa el seu punt de vista sobre l'evolució del fenòmen bloc a les Terres de l'Ebre i el seu impacte social en l'opinió pública del territori.

EbreBloc 2007[modifica]

Té lloc el dissabte 3 de febrer de 2007, a la Sala Polivalent de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Blog).

Aquest fou el programa:

09.45h Inauguració de la jornada, a càrrec de l'Exc. Sr. Joan Sabaté i Borràs, alcalde de Tortosa.
10.00h Taller Com es fa un bloc, a càrrec de Javier Leiva.
11.00h Estat dels blocs a les Terres de l'Ebre.
11.30h Pausa i café
12.00h Taula redona amb blocaires. Hi participaran: Javier Leiva (biblioteconomia); Daniel Closa (ciència); Josep Emili Fonollosa (periodisme cí­vic); Meritxell Roigé (polí­tica); i Manel Zaera (informàtica).
14.00h Dinar
18.00h Blocs&beers

Wikitravel en català[modifica]

El 22 de febrer de 2007. Un grup de blocaires de les Terres de l'Ebre, encapçalats per Carme Pla, posa en marxa la versió catalana del wiki sobre viatges Wikitravel.

Els blocs com a fenòmen literari[modifica]

El 25 de febrer de 2007. Xerrada-conferència en el marc de la Primera Fira Literària "Joan Cid i Mulet", celebrada a Jesús durant la XII Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre (23-25 de febrer de 2007). Xerrada organitzada pel blocaire Emigdi Subirats. Compta amb la participació d'un bon nombre de blocaires del territori, que exposen la seua experiència.

Conferència Internacional "Catalan Culture and Identity in The Digital Era"[modifica]

El 5 de juliol de 2007. Carme Pla i Daniel Gil presenten la comunicació "Una comunitat territorial al voltant dels blogs a les Terres de l'Ebre: l'Ebresfera" en el marc de la Conferència Internacional "Cultura i Identitat Catalana a l'Era Digital", organitzada pel Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University of London, i que té lloc entre el 5 i 7 de juliol de 2007. És el primer intent d'elaborar una primera història de la comunitat, el primer any, en què es descriuen 5 esdeveniments que han esdevingut clau per a la seva conformació i maduresa. Més informació a: http://www.sllf.qmul.ac.uk/hispstudies/catstudiesconf07_cat.shtml

Entrevista a "Un Podcast Más"[modifica]

El 19 d'agost de 2007. Jaume Llambrich i Daniel Gil participen en un podcast amb Jordi Abad, reconegut podcaster a nivell internacional. Durant l'entrevista, es parla dels orígens de l'Ebresfera, del seu present i de les perspectives de futur de la comunitat. Més informació a: Podcast XVI: Entrevista múltiple sobre la Ebresfera.

Dia del Blog 2007[modifica]

El 31 d'agost de 2007, a la Biblioteca Pública de Roquetes (Blog), té lloc la presentació del llibre de Daniel Closa Blocs de ciència. Editat pel Servei de Publicacions de la URV, el llibre és un recull d'articles publicats al blog de l'autor, Centpeus.

Presentació del llibre "Nació.cat"[modifica]

El 22 de setembre de 2007 es presenta a la Sala Polivalent de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Blog) el llibre Nació.cat, del periodista i blocaire Saül Gordillo.

Xerrada "Cultura i identitat a l'Ebresfera"[modifica]

El 9 de novembre de 2007. Títol de la xerrada que Carme Pla dóna dins del cicle de xerrades Nits a l'Àtic '07/'08. Es fa la presentació al territori de la comunicació del congrés de Londres.

CampreBloc 2007[modifica]

El 16 de desembre de 2007.

1es Jornades de la Catosfera[modifica]

Jornades celebrades a Granollers del 25 al 27 de gener de 2008. Més informació a: http://www.catosfera.net

EbreBloc 2008[modifica]

La segona edició té lloc els dies 1 i 2 de febrer de 2008. El dia 1 per la tarda, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Blog); i el dia 2 al matí, Biblioteca Pública de Roquetes (Blog).

La primera jornada de l’EBREBLOC 2008, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, està centrada en l’ús dels blocs com a eines educatives, tot i que també s’aborden altres recursos que les noves tecnologies de la informació i de la comunicació posen a l’abast dels professionals de l’ensenyament. La taula rodona, moderada per Marià Cano, compta amb la participació de Jordi Perales, Dora Cervelló, Artur Tallada i Àngel Ismael. La primera jornada es tanca amb un vi d’honor.

El segon dia, ja a la Biblioteca de Roquetes, s'exploren les relacions entre la classe política i la blocosfera, amb una jornada en què destaca una taula rodona en què participen Joan Sabaté (PSC), Francesc Sancho (CiU), Pere Muñoz (ERC) i Jaume Forcadell (ICV). A més, també es programa un taller sobre creació de podcasts, a càrrec del blocaire Jordi Abad, i una breu conferència sobre l’estat actual de la blocosfera al territori, a càrrec de Daniel Gil, i al conjunt de Catalunya, que permet comptar amb la participació de Marc Vidal, un dels blocaires catalans de referència. A més a més, també es presenta el nou portal de la nostra entitat a internet, que ja es troba accessible a l’adreça http://www.ebresfera.cat. La jornada es tanca amb un dinar de germanor en un restaurant de Roquetes i amb una sessió de Beers&Blocs, dissabte a la tarda, en una cafeteria de Tortosa.

Programa d'activitats: http://bloc.ebresfera.cat/2007/12/programa-ebrebloc-2008/

Iniciatives web de membres de la comunitat[modifica]

Inclouem aquí algunes de les iniciatives web d'especial interès que han engegat diferents membres de la comunitat des dels seus propis blocs.

"Els Podcast d'Asteroides"[modifica]

Iniciats el 24 d'octubre de 2007 per Jaume Llambrich. Enregistraments d'àudio en què l'autor recita, principalment, fragments de poemes i textos d'autors de les Terres de l'Ebre. Més informació a: http://www.basar.cat/?cat=8

"Blocaddicte"[modifica]

Recull de petites biografies i descripcions de blogs a càrrec d'Emigdi Subirats, la majoria dels quals són de les Terres de l'Ebre. Entre el 18 de setembre i el 28 d'octubre, hi ha escrits un total de 50 articles. Llistat amb tots els articles a: http://bauenblog.info/2007/09/22/lemigdi-te-addiccio-als-blogs/

"Companys de lletres"[modifica]

"La cuina de Jesús[modifica]

Videobloc de l'ampostí Jesús Ferré. En marxa des del 12 de setembre de 2007, explica de forma amena, entenedora i planera diferents eines d'internet, posant-les a l'abast del públic en general sense massa coneixements informàtics. Més informació a: http://lacuinadejesus.blip.tv

"Jocs literaris"[modifica]

A càrrec de l'escriptor tortosí Jesús M. Tibau. En marxa des del 17 d'abril de 2007, cada dimecres proposa els seus jocs literaris, amb regals inclosos, per on desfilen anagrames, endevinalles de origen de textos, etc... Més informació a: http://jmtibau.blogspot.com/search/label/Jocs%20literaris

"Cares del món"[modifica]

També a càrrec de l'escriptor Jesús M. Tibau. Des del 6 de juliol de 2007 presenta fotografies curioses i originals sobre diferents elements que, junts, creen cares. Més informació a: http://jmtibau.blogspot.com/search/label/Cares%20del%20m%C3%B3n

Altres iniciatives a les Terres de l'Ebre[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]