Usuari:Diez.xavier/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Rosa Cañadell i Pasqual[modifica]

(Sabadell, 1949)

Rosa Cañadell és una professora, psicòloga i activista social vinculada al món de l'educació. Entre 2006 i 2013 va ser la portaveu del sindicat USTEC·STEs (IAC). En l'actualitat és membre fundadora del Seminari Ítaca d'Educació Crítica. És autora de diversos llibres, articles i documentals relacionats amb el camp de l'educació crítica.

Biografia[modifica]

Als 16 anys va començar la seva vida laboral com a secretària en el Gremi de Fabricants de Sabadell mentre estudiava magisteri. Posteriorment va estudiar psicologia a la Universitat de Barcelona, i va treballar a l'Institut Mental de la Santa Creu. El 1980 va començar a treballar a l'ensenyament públic com a professora de secundària, i va exercir de directora a l'Institut Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat.

Posteriorment, va fer de representant sindical a la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament, exercint de portaveu nacional entre 2006 i 2013, quan es va jubilar. Durant aquesta etapa sindical va ser una de les impulsores de la ILP d'Educació i de la ILP per una Renda Garantida Ciutadana i una veu crítica contra les polítiques educatives dels darrers governs.

Activisme social[modifica]

Durant la seva joventut va participar en mobilitzacions universitàries contra el franquisme, així com en moviment de l'antipsiquiatria. Molt vinculada a Amèrica Llatina, el 2001 va participar al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre i va ser membre del Comitè de Suport al MST del Brasil.

Posicionaments polítics[modifica]

Participant del pensament antiglobalització és una de les veus més crítiques amb la privatització dels sistemes educatius a nivell global. En els seus posicionaments personals considera que no és tolerable que es dediquin fons públics a l'escola concertada i que cal una gestió pública i democràtica des dels claustres de professorat. Considera que bona part de l'anomenada com a innovació educativa, el treball per competències, o les proves PISA responen més a les pressions internacionals del Banc Mundial, El Fons Monetari Internacional o l'OCDE per aplicar una agenda de privatització i desinversió pública, allunyada completament dels interessos de la comunitat educativa.

Llibres[modifica]

  • La interculturalidad, Eumo Editorial, Vic, 1994
  • ¿Qué pasa con la educación?, El Viejo Topo, Barcelona, 2013
  • Educations i Europe: the Politics of Austerity, en col·laboració amb Ken Jones, Guy Dreux, Rosalin Innes, Anna Traianou, Nico Hirtt, Radicaled Books, London, 2013
  • Escuela Pública de tod@as para tod@s, DDAA, Ed. Bomazo, 2013
  • Librarse del euro, DDAA, Ramon Franquesa (Coord.), Icaria, Barcelona, 2016
  • El menosprecio del conocimiento, en col·laboració amb Albert Corominas i Nico Hirtt. Icaria, Barcelona, 2020.

Documentals[modifica]