Institut Mental de la Santa Creu

De Viquipèdia
Infotaula d'edifici
Institut Mental de la Santa Creu
Imatge
Dades
TipusEdifici i antic hospital Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJosep Oriol i Bernadet
Construcció1857-1890
Característiques
Estil arquitectònicHistoricisme
Localització geogràfica
 Barcelona
LocalitzacióPlaça Major de Nou Barris
 41° 26′ 13″ N, 2° 10′ 15″ E / 41.4369°N,2.17074°E / 41.4369; 2.17074Coord.: 41° 26′ 13″ N, 2° 10′ 15″ E / 41.4369°N,2.17074°E / 41.4369; 2.17074
IPA
IdentificadorIPAC: 40635

Institut Mental de la Santa Creu és un edifici historicista de Barcelona que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

L'edifici, originalment, estava formar per dotze pavellons aïllats disposats perpendicularment amb dues crugies paral·leles i que tenien a ambdós extrems uns hemicicles pel tractament dels malalts amb més dificultats. En total, tenia una capacitat per a vuit-cents usuaris.[1]

L'hospital disposava d'infermeries, sales de reunions, grans menjadors, sales de treball, biblioteca i banys. També hi havia espais dedicats a l'esbarjo dels interns com una sala de billar, de música, teatre i grans patis i jardins.[1]

Història[modifica]

Antiga església de l'Institut Mental de la Santa Creu

L'Institut Mental de la Santa Creu es va inaugurar l'any 1889 per ordre de l'Hospital de Sant Pau amb capacitat per més de 700 malalts i va ser dirigit pel Dr. Emili Pi i Molist, un dels pioners en el tractament de les malalties mentals a Espanya. L'antic Institut Mental de la Santa Creu va ser construït entre 1885 i 1915 per l'Hospital de la Santa Creu en una finca de 50 hectàrees. L'edifici es construí en terrenys cedits per un benefactor anònim a prop de la masia de Ca n'Ensenya, que encara avui dia està dempeus i serveix de local d'associacions del barri de la Guineueta.

Fou dissenyat per l'arquitecte Josep Oriol i Bernadet a partir del projecte del Dr. Pi i Molist, qui entenia l'hospital com una institució d'avantguarda, un espai en el qual els malalts, aïllats del medi, rebrien bones impressions de l'ambient que els afavoriria la seva recuperació. Per això calia situar l'hospital en un lloc ben ventilat, proveït d'aigua i ben lluny dels nuclis urbans però alhora ben comunicat. En aquell moment es va optar per l'actual Nou Barris, una zona agrícola entre el barri d'Horta i Sant Andreu de Palomar dins la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina.

L'edifici era immens, tenia dotze pavellons perpendiculars, estava envoltat per una propietat de més de 100ha des de la fi del passeig de Pi i Molist fins al cim de Collserola. Dins la propietat hi havia masies, terrenys agrícoles, pastures, etc. Al voltant d'un mòdul central s'articulaven les dues ales, que albergaven un departament general per a cada sexe.

A començament dels anys 1970, l'Hospital de la Santa Creu es va vendre el patrimoni rústic i una ala sencera de la institució. Aleshores, la previsió d'enderrocar aquesta part va coincidir amb la crisi i el conflicte de l'Hospital Psiquiàtric d'Oviedo i amb el de les clíniques psiquiàtriques de l'Hospital Provincial de Madrid. Els metges i alguns ATS del Mental es van tancar en solidaritat amb els seus col·legues de Madrid i Oviedo. Durant el tancament, van prendre consciència del procés de destrucció a què es veia abocada la institució i van preparar una alternativa a l'enderrocament. Després de diverses negociacions, van aconseguir ser escoltats per l'Administració, que va donar allargs a l'enderrocament definitiu i va acceptar la contractació de més personal.[2]

El 30 de setembre de 1987, després d'un segle d'existència, el Mental va tancar les seves portes. Avui només en resten tres pavellons ocupats per la Seu del Districte i la Biblioteca de Nou Barris que permeten apreciar la monumentalitat i la sobrietat que va caracteritzar l'obra, realitzada en un estil neoclàssic molt senzill.

En aquest immens edifici, residien persones que hi havien viscut gran part de la seva vida, persones amb problemes greus de personalitat, persones la malaltia de les quals feia difícil la seva convivència amb la família, persones aleshores mal diagnosticades perquè no es disposaven dels mitjans adequats per facilitar-ne la seva rehabilitació social, éssers infeliços, solitaris, supermedicats als qui moltes vegades se'ls havien practicat electroxocs, com a mètode més conegut per a tranquil·litzar-los.

Quan van tancar el centre, els malalts considerats més lleus van ser enviats a casa seva i se'ls feia seguiment mèdic des d'un centre de dia que es va instal·lar en el mateix lloc on havia estat l'hospital. Els que no tenien família que se'n fes càrrec, va ser enviats a pisos d'acollida on s'ajuntaven 4 o 6 persones amb algun tutor. Molts d'ells, els que havien viscut en el centre gran part de la seva vida, en treure'ls del seu hàbitat habitual i ser traslladats al Frenopàtic o a Sant Boi, van morir. Els diaris de l'època se'n van fer ressò de tot plegat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Institut Mental de la Santa Creu». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 desembre 2017].
  2. «Lluita a l'Institut Mental de la Santa Creu». [Consulta: 31 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Institut Mental de la Santa Creu