Usuari:FranSisPac/Proposta plantilla Declaració CI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Informació de context[modifica]

Aquesta proposta forma part d'un procés, iniciat a la Viquitrobada 2015, que l'usuari Leptictidium va portar a una presa de decisions on es pretenia concretar el tractament del conflicte d'interessos (CI) per al cas dels usuaris experimentats. A la sessió de la Viquitrobada jo havia llançat la idea d'una plantilla que "formalitzés" les declaracions de CI en els articles afectats, al marge del nivell (novell o experimentat) de l'usuari editor. En resposta al requeriment que se'm va fer en l'esmentada presa de decisions, vaig concretar el detall que aquí s'exposa (extret de la pàgina en qüestió).

Proposta plantilla "Declaració CI"[modifica]

Cal tenir en compte que la iniciativa / proposta d’una plantilla per a les declaracions de possible conflicte d’interessos sorgeix, de manera espontània, en un debat sobre la conveniència que els editors que hi estiguin sotmesos en facin declaració expressa.

El suggeriment està inspirat en la plantilla {{Traduït de}} i, com aquesta, es pensa que hauria d’anar al principi de la pàgina de discussió de l’article afectat, adoptant l’aspecte de Plantilla:Metacaixa d'avís discussió. Una pàgina de discussió podria tenir més d'una plantilla, o caixa d'avís, de "Declaració CI" si hi ha més d'un editor afectat.

L’objectiu de la plantilla seria estandarditzar format, contingut i localització de la declaració, simplificant i concretant el compliment de la recomanació continguda, precisament, a Viquipèdia:Conflicte d'interessos#Declaració d’interessos (de fet, ja en el tercer paràgraf de la pàgina), i permetent-ne la traçabilitat.

Després d'haver-hi pensat amb més deteniment, l'estructura que aquí se’n desenvolupa permet una doble funcionalitat: d’una banda ser utilitzada com una declaració espontània del propi editor i, de l’altra, ser incorporada per algú altre que detecta el possible conflicte. En el segon cas, l'usuari esmentat pot, si li sembla bé, editar la plantilla convertint-la en "pròpia". També podrien ser dues plantilles diferents o bé quedar limitada al primer aspecte. Encara que aparegui com molt elaborat i està redactat de manera que, si no es toca gaire, quasi val per ser publicat, tot plegat no és més que una proposta i, per tant, ben segur que hi ha coses que es poden treure, posar, canviar o millorar. .

Sintaxi:

{{Declaració CI|1|2|motiu= |dedata1= |adata1= |dedata2= |adata2= |dedata3= |adata3 | més= |acceptat= |data=}}

El primer paràmetre, únic obligatori, és el nom de l’usuari editor.

El segon paràmetre, opcional, pot tenir els valors propi o altri, segons si la plantilla la posa el propi declarant del CI o una altra persona. L’opció per defecte és "propi".

El paràmetre "motiu" permet concretar el tipus de conflicte o les seves característiques, enllaçant amb l’inici de frase, referida a l’article, "ja que tracta sobre...". Exemples: "la institució en la que treballa", "un conegut proper", "el club al qual pertany com a membre actiu", etcètera. Si la plantilla no és posada pel propi editor amb CI, cal ser particularment curosos per no violar la política de privadesa. La llargada màxima és de nn caràcters.

Les sèries, o parelles, de dates ("dedatan" - "adatan") faciliten localitzar, en l’historial, a quines edicions es refereix l’avís. Si diverses edicions s’han fet en un sol dia, no cal posar el corresponent paràmetre "adatan", que permet englobar diverses edicions fetes en dates properes. El format hauria de ser DD-MM-AAAA.

El paràmetre "més", que pot tenir el valor , indica que es declaren més de tres períodes. Es proposa 3 com a valor límit de detall, però podria ser qualsevol altre que sembli pràctic.

El paràmetre "acceptat" tant sols hauia de tenir el valor quan en la mateixa pàgina de discussió hi hagi un mínim de dues intervencions favorables sobre la neutralitat resultant i cap objecció significativa no resolta. En aquest cas, es genera la presencia de Acceptat Acceptat a la dreta de la caixa. (Nota: mitjançant el paràmetre "imatgedreta = {{fet|Acceptat}}" de la Metacaixa d'avís)

El paràmetre " data", equivalent al que admeten (demanen) altres plantilles de manteniment, potser tant sols tindria sentit en el cas d'altri.

Pot contemplar-se la possibilitat d’un paràmetre "demo" per a proves o demostracions.

Textos resultants:

  • Primera línia:
    • Si "propi": L’usuari {{{1}}} reconeix haver fet edicions en aquest article tot i incorre en possible conflicte d’interessos [, ja que tracta sobre {{{motiu}}}], en les dates: dd-mm-aaaa [a dd-mm-aaaa [; dd-mm-aaaa ... [i altres]]].
    • Si "altri": L’usuari {{{1}}} sembla haver fet edicions en aquest article tot i incorre en possible conflicte d’interessos [, ja que tracta sobre {{{motiu}}}], en les dates: dd-mm-aaaa [a dd-mm-aaaa [; dd-mm-aaaa ... [i altres]]].
    • En cas d'utilització fora d'una pàgina de discussió donaria un missatge d'error: Error: Plantilla utilitzada incorrectament. Vegeu Plantilla:Declaració CI.
  • Segona línia. El text, en lletra més petita, podria ser del tipus:
    • Si "propi": Aquesta declaració és un gest de transparència i bona fe. Si ho considereu necessari, contribuïu amb les vostres edicions a millorar la neutralitat de l’article.
    • Si "altri": Contribuïu amb les vostres edicions a millorar la neutralitat de l’article i, si estès justificat, incorporeu-hi la plantilla de manteniment més convenient.

Aquesta segona línia desapareixeria si la declaració es dona per "acceptada".

Exemples:

--FranSisPac (disc.) 03:59, 23 nov 2015 (CET)