Vés al contingut

Usuari:GisssHernandez/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

TRON DIAMANT (Vajrasana)

El Vajrasana o Tron de la Il·luminació de Buda, és una antiga llosa de pedra col·locada sota l’arbre Bodhi, al costat del temple Mahabodhi a Bodh Gaya. Es diu que la llosa la va col·locar l’emperador Maurya Aixoka el Gran, entre els anys 250-133 a.C., al lloc on Buda va meditar i va arribar al Nirvana.

El Vajrasana és la bodhimanda (seient o plataforma de la il·luminació) de Sidharta Gautama. I, encara que aquest va ser el lloc on Buda va aconseguir arribar al Nirvana, alguns textos tibetans també utilitzen el terme Vajrasana per referir-se al mateix lloc religiós de Bodh Gaya.

La imatge del tron buit era una de les representacions de devoció durant el primer budisme (aniconisme), a mode memorial (cetiya) o relíquia simbòlica. Algunes de les imatges més primerenques de la iconografia budista mostren devots agenollats davant del tron buit.

Descobriment

Tant les restes del temple de Mahabodhi, realitzat per l’emperador Aixoka, com el propi Vajrasana, varen ser excavats per l’arqueòleg britànic Alexander Cunningham, qui va publicar el seu descobriment i les investigacions relacionades amb el temple Mahabodhi al seu llibre Mahabodhi, or the great Buddhist temple under the Bodhi tree at Buddha-Gaya, publicat l’any 1892.

La llosa del tron ​​es remunta a l’època d’Aixoka, quan l'emperador va construir el primer temple de Bodh Gaya al voltant de l'arbre Bodhi l’any 260 a.C. El tron ​​es va trobar, inicialment,  amagat darrere d'un tron ​​de majors dimensions de l'Imperi Kuixan. Es creu que el Vajrasana es trobava originàriament als peus de l'arbre Bodhi.

Descripció

Tal i com es conserva actualment, el Vajrasana és una llosa ample de pedra sorrenca grisa polida de gairebé dos metres i mig de llarg, un metre i mig d’ample i quinze centimetres de gruix. La superfície de la part superior estava completament tallada amb dibuixos geomètrics, amb decoració circular al mig i una doble vora de quadrats.

Les decoracions esculpides en el Vajrasana reflecteixen, clarament, les decoracions que es troben als Pilars de l’emperador Aixoka. El Vajrasana té una banda decorativa als laterals de talles de xuclamels i oques, decoracions que també es poden trobar en molts dels capitells dels pilars de Aixoka. Les decoracions de la part posterior representen coloms, els quals es troben ocults a la vista en l’actualitat. Les oques hamsa són un símbol molt recurrent en els pilars de l’emperador maurya, i poden simbolitzar els devots que acudeixen a la fe.

El fris de la part davantera és minimament diferent. Es tracta de lotus estilitzats amb múltiples sèpals, alternats amb palmetes de flames, d’un estil més senzill en comparació amb el dels laterals.

El Vajrasana té talles a tots els costats, cosa que indica que el temple original construït per Aixoka (Bodhigriha) era una estructura hammiya oberta per tots els costats. La petita escultura als peus del tron ​​és probablement d'origen posterior, d'època Kushan o Gupta.

Aixoka

El Vajrasana va ser construït per l’emperador Aixoka, per commemorar el lloc on el Buda va aconseguir la il·luminació. Es creu que Aixoka va visitar el temple l'any 260 a.C., tal com es descriu en el seu vuitè edicte. En aquest edicte es descriu el viatge a Bodh Gaya com Sambodhi ("il·luminació completa") o Uruvela (el nom propi de Bodh Gaya, esmentat al Pahamauruvelasutta d'Anguttara Nikaya i el Bodhi Sutta de l'Huddaka Nikaya i molts altres de Pani Canon) .