Usuari:Hardolsaina/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquiprojecte: Testimonis del passat: les arrels de la Valldigna[modifica]

Cúpula interior de l'església del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna.

Per què?[modifica]

Una investigació prèvia sobre el contingut dels monuments de la Valldigna a Viquipèdia, mostra en alguns casos la manca de dades i fotografies sobre el patrimoni d'aquesta subcomarca.

Amb aquesta premissa, s’ha arribat a la conclusió de plantejar una activitat que ajude a emplenar aquests buits i alhora servisca per apropar Viquipèdia i Wikimedia així com totes les seus possibilitats a l’alumnat. Aquest projecte està pensat per a dur-se a cap en grups del 2on curs de l’ESO, dins de l’assignatura de Geografia i Història, en un IES de la comarca de la Safor-Valldigna, concretament a la localitat de Tavernes de la Valldigna. L'alumnat d'aquest IES prové dels diferents pobles de la Valldigna, amb l'excepció de Barx, els quals estudien en un IES de Gandia.

Atenent a la legislació vigent, el projecte s’emmarca o justifica dins del Bloc 1, en el que es fa referència als continguts comuns que s’han de tractar durant tot el curs, així com els criteris d’avaluació i les competències.

Objectius[modifica]

El principal dels objectius és omplir els vuits de contingut existents a Wikimedia Commons i la Viquipèdia referents al patrimoni de la subcomarca de la Valldigna –tant a la versió en català com en castellà–. Amb aquest projecte l’alumnat prendrà consciència de tots els bens històrics i culturals que existeixen a la seua comarca, apropant-los allò estudiat de manera teòrica amb exemples propers o locals, i d'aquesta manera, ajudant-los a empatitzar més en la matèria.

D’altra part, també s’introduirà a l’alumnat en el món dels projectes wiki, descobrint-los el seu funcionament i despertant-los el seu interès en col·laborar-hi en el futur en aquesta mena de projectes. Altre objectiu primordial és el d’aportar noves dades, creant les entrades corresponents als monuments que encara no estan creades i afegint o modificant aquelles ja creades. A més, també s'aportaran fotografies i afegiran imatges d’una millor qualitat o nova perspectiva on ja existeixen, emplenant totes les dades necessàries.

Què cal fer?[modifica]

En una primera sessió s’explica a l’alumnat el projecte que es realitzarà durant tot el curs, amb almenys una sessió per mes dedicada a aquesta tasca i s'explicarà com funciona el projecte Wikimedia. En aquesta primera sessió es realitzarà el repartiment de la feina per grups de 2 persones. Els monuments dels 4 municipis es repartiran de manera proporcionada entre els diferents grups formats.

Les següents sessions es dedicaran a explicar la normativa que cal seguir a l’hora de publicar contingut a la Viquipèdia i a Wikimedia Commons, així com a observar com estan avançant en el seu treball l’alumnat.[1] També es resoldran dubtes que puguen sorgir durant el desenvolupament de la tasca.

A les últimes sessions del curs es realitzarà una breu presentació per part dels grups dels resultats obtinguts amb les seus aportacions a la Viquipèdia i Wikimedia Commons. El contingut serà revisat prèviament pel professor/a, abans de ser editat i publicat a la Viquipèdia.

Resumidament, el projecte passarà una sèrie de fases guiades per ajudar a l’alumnat a realitzar la tasca d’un mode correcte. Els passos són els següents:

  1. Explicació del projecte de Wikimedia i el projecte concret de Testimonis del passat: les arrels de la Valldigna.
  2. Formació dels grups i creació d'usuaris.
  3. Repartiment dels monuments de manera proporcional entre els diferents grups.
  4. Observació de la manca d’informació i imatges dels monuments de cada municipi.
  5. Recull d’informació i fotografies d’autoria pròpia.
  6. Redacció de la informació (en valencià i castellà).
  7. Revisió per part del professor/a del treball de l’alumnat realitzat per a Viquipèdia i Wikimedia Commons.
  8. Presentació i publicació dels resultats finals del treball a Viquipèdia i Wikimedia Commons.

Llistat d'articles i fotografies a crear o ampliar[modifica]

Als següents quadres apareixen els monuments de cada poble amb les dades que hi ha fins al moment de cadascun: Nom del monument, existència o no d'article a Viquipèdia, existència o no d'imatges a Wikimedia Commons, i per últim, un exemple d'una imatge de les que si en tenen. El llistat de monuments dels 4 municipis de la Valldigna a tractar són els següents:

Barx[modifica]

Monument Existeix article? Fotografies
Ermita de Sant Pere No No
Església parroquial de Sant Miquel Arcángel No
Nevera de Barx No
Font del Racó No No
Basses de la Drova No No
Cases de la Drova No No

Benifairó de la Valldigna[modifica]

Monuments Existeix article? Fotografies
Castell de Marinyén, o Castell de la Reina Mora
Església parroquial de Sant Joan Evangelista No
Hospital Romero No No
Ermita de Sant Roc No No
Casa Pator No No
Casa Plancha No No
Molí de les Maomes o molí Cabàs No No
Ermita de Sant Miquel No No

Simat de la Valldigna[modifica]

Monuments Existeix artícle? Fotografies
Monestir de Santa Maria de Valldigna
Ermita de la Verge de Gràcia No
Església parroquial de Sant Miquel Arcàngel No No
Mesquita de la Xara, o Ermita de Santa Anna No

Tavernes de la Valldigna[modifica]

Monuments Existeix article? Fotografíes
Torre de la Vall
Castell de Tavernes o d’Alcalà d’Alfàndec
Escuts del Molló No No
Antic Hospital de Sant Roc No No
Casa Consistorial No
Ermita del Crist del Calvari No
Església parroquial de Sant Josep No No
Església parroquial de Sant Pere No No

Avaluació del projecte[modifica]

El treball realitzat pels diferents grups serà avaluat tenint en compte les aportacions realitzades i la qualitat de les entrades creades, així com les fotografies aportades per cadascun dels monuments assignats al grup.

Referències[modifica]

  1. «Viquipèdia:Els cinc pilars». Viquipèdia, 02-08-2020.