Usuari:IBaccus/VallesNET

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

VallesNET, acrònim de Vallès Internet és una xarxa ciutadana fundada el 23 gener de l'any 1996[1] com una associació sense ànim de lucre per al foment de la telemàtica al Vallès Oriental.

Història[modifica]

Les arrels de VallesNET es remunten a una BBS que van dinamitzar uns quants mestres d'unes quantes escoles de la comarca que van acabar donant pas al grup del PatiNet (projecte d'activitats telemàtiques infantils i juvenils). La resposta va ser molt engrescadora i amb la idea de voler arribar a tots els àmbits de la societat, no tant sols l’educatiu, aquest grup de mestres encapçalat per Pepe Martín, va buscar el recolzament tècnic i de gent amb experiència que els ajudés a crear una veritable Xarxa Ciutadana.

És d'aquesta manera que el 23 de gener de l'any 1996 es consitueix l'Associació Ciutadana VallesNET com una associació sense ànim de lucre per al foment de la telemàtica al Vallès Oriental. Els socis fundadors són Pepe Martín, Núria Viladevall, Manel Ballesteros, Narcís Vinyes, Leandro Navarro i Miquel Colomer, que ubiquen la seu i la secretaria la seu del Casal del Mestre de Granollers, una de les primeres entitats en recolzar la iniciativa. VallesNET esdevé d'aquesta manera la segona xarxa ciutadana de Catalunya després de Tinet [2]

Degut a les mancances econòmiques i logístiques dels primers temps, el president de Tinet, Manel Sanromà, veient els objectius comuns de les dues entitats facilita un servidor connectat als seus servidors ubicats a Tarragona des d'on s'allotjen tots els continguts de VallesNET i s'ofereix el servei de connexió a tots els socis de l'entitat, que passen a anomenar-se "Vallesnautes".


A partir d'aquí, VallesNET comença a créixer en nombre d'usuaris amb connexió, sense connexió, Associacions, escoles, activitats educatives, cursos de formació, etc. subsistint amb la petita quota que paguen els seus socis, ja que l'entitat no aconsegueix trobar un recolzament econòmic global de cap institució local ni comarcal. L'associació va arribar a tenir 410 vallesnautes, dels quals 160 disposaven de correu electrònic i plana web i 250 més utilitzaven VallesNET per connectar-se a la xarxa. L'associació va hostatjar gratuïtament les pàgines web de més de 70 entitats, escoles i associacions, en una època on diposar d'un espai a la xarxa era tècnicament difícil i econòmicament costós.

L'augment en l'ús de la xarxa va fent que poc a poc apareguin nous i millors projectes que cada vegada vertebren millor la xarxa i que acosten cada vegada més i millor la xarxa a la ciutadania. És d'aquesta manera que la utilitat d'una associació com VallesNET va perdent cada vegada més raó de ser. És per aquest motiu que amb la intenció de rebaixar costos i millorar la qualitat del servei, a finals de l'estiu del 2002 es canvia la ubicació del servidor, de Tinet cap a l'empresa barcelonina Adam-Ogic Informàtica.

Finalment, el 31 de desembre del 2007, la junta de VallesNET decideix per unanimitat dissoldre l'entitat entenent que els motius pels quals s'havia constituït l'associació estaven àmpliament resolts quasi 12 anys després de la seva constitució. A partir d'aquest moment es van donant de baixa tots els serveis que s'oferien de manera progressiva, excepte el servei de correu electrònic, que encara avui es continua oferint gràcies a la gentilesa de l'empresa Tunning PC Informàtica.

Objectius[modifica]

L'Associació Ciutadana VallesNET era una associació sense ànim de lucre que tenia per objectius aconseguir que el Vallès Oriental estigués present a la xarxa Internet, potenciar la participació ciutadana a partir dels diferents fòrums i teledebats d'àmbit local, comarcal i internacional, i fomentar i facilitar l'accés a les noves formes de comunicació a tots els seus socis i a tots els ciutadans i ciutadanes del Vallès Oriental de manera que permetessin establir relacions virtuals apropant les distàncies físiques.

Aquesta xarxa estava formada per totes aquelles persones, entitats, associacions, ajuntament i empreses que volguessin col·laborar per aconseguir les fites de la Xarxa Ciutadana VallesNET.

Referències[modifica]

  1. Xarxes Ciutadanes Catalanes d'Artur Serra (30 d'octubre de 1997) Centre d'Aplicacions d'Internet. Universitat Politècnica de Catalunya.
  2. Las redes ciudadanas: Qué son? Como funcionan? d'Artur Serra (8 d'agost de 1998) Centre d'Aplicacions d'Internet. Universitat Politècnica de Catalunya.

Enllaços externs[modifica]