Tinet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webTinet
URLhttps://www.tinet.cat/ Modifica el valor a Wikidata
Tipusxarxa ciutadana Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
CreadorManuel Sanromà Lucía Modifica el valor a Wikidata
Llançament1995 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Tinet, acrònim de Tarragona Internet és una xarxa ciutadana. Va ser la primera a crear-se a Espanya, el 1995 per Manel Sanromà i d'altres professors de l'entorn de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.[1][2] Mesos després la seguirien altres xarxes ciutadanes com VallesNET o BCNet.

Va ser la tercera xarxa ciutadana en crear-se a nivell europeu, després de les xarxes IPERBOLE de Bolonya i RCM (Rete Civica di Milano) de Milà. Tinet va néixer amb l'objectiu de contribuir a l'alfabetització digital. La seva millor actuació va consistir a oferir la connexió a Internet de franc, en uns moments en què aquesta resultava bastant cara.

Història[modifica]

En un moment en què Internet era una tecnologia pràcticament desconeguda per al gran públic, un grup vinculat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, conscients del que podia representar aquesta tecnologia, van posar-se a treballar per a posar-la a l'abast de tots els ciutadans. Així va néixer el projecte Tecla, que va prendre forma a les jornades Univerciutat, donant lloc al naixement de Tinet a l'octubre de 1995, convertint-se en la primera xarxa ciutadana a l'Estat espanyol i una de les tres primeres d'Europa.

En un moment en què les línies per connectar-se a Internet (a través dels pocs proveïdors privats que oferien aquest servei) eren realment cares, Tinet oferia connexió a Internet a un preu simbòlic a tots els ciutadans, entitats i empreses, gràcies al suport de l'Ajuntament de Tarragona. Com és de suposar, el creixement inicial va ser exponencial.

Referències[modifica]

  1. El Temps. Número 1388. 18-01-2011. pp. 58-59
  2. Xarxes Ciutadanes Catalanes Arxivat 2010-06-20 a Wayback Machine. d'Artur Serra (30 d'octubre de 1997) Centre d'Aplicacions d'Internet. Universitat Politècnica de Catalunya.

Enllaços externs[modifica]