Usuari:Itziar.rg/proves/Turó cargol


Terrassa mirador a la falda del turó, construïda en 1921, vista des del Parc Equador. Fotografia de juliol de 2012. [1]

Plantilla:Fitxa de muntanya

El 'Turó Caragol' és una fita geogràfica de la ciutat de Concepció, Xile. És conegut com el pulmó verd de la ciutat, per la gran quantitat de repoblament i flora que conté. Com a àrea recreativa s'ha «fusionat» amb el Parc Equador, el qual se situa a les faldilles del turó.

El turó s'estén per més de 1200 ha de variada i abundant vegetació, i la seva alçada màxima és de 250 metres. Posseeix diversos senders i camins per a vehicles motoritzats que permeten la realització de passejades, senderisme o ciclisme.

Està obert durant tot l'any, el seu accés és gratuït i la seva administració està a càrrec de la Municipalitat de Concepción i CONAF.

En l'ascens del turó es troben diversos miradors emmurallats des d'on és apreciable la ciutat. Pujant pel carrer Veterans del 79, es troba la Casa Dr Wilhelm, i en un dels cims del turó hi ha el Mirador Alemany.

Toponímia[modifica]

Parc Equador, a les faldilles del turó.

El científic Carlos Oliver Schneider va observar que en un pla datat en 1774, amb Concepció ia traslladat des de l'actual Penco i emplaçat en la seva ubicació actual, l'ara anomenat Turó Caragol estava indicat amb el nom de 'Altacura', on «cura» a mapudungun vol dir «pedra», i per tant en un híbrid de l'idioma i el català significaria «pedra alta». Aquest nom probablement es deuria a una enorme pedra granític - diorítico situada on ara hi ha el Mirador Alemany.

El nom actual, però, es deu a la forma del traçat del camí ral que va manar a construir Ambrosio O'Higgins sobre el turó, de manera d'evitar les anegaciones d'aquest durant l'hivern, producte de les pluges i la crescuda del Riu Biobío. Aquest camí es deia La Laxa, i connectava a la ciutat de Concepció amb Hualqui, Rere i Los Angeles, pujant en el seu primer tros pel turó, a través de l'actual avinguda Els Aromos, i continuant l'ascens ziga-zagueando en forma de cargol fins al cim.

Mirador Alemany[modifica]

En un dels cims del turó hi ha una mena d'oval. Al voltant d'aquest hi ha banques i en el centre, el Mirador Alemany. Aquest té una gran connotació històrica a la ciutat.

Va ser construït el 1910 per Arturo Junge Sahr per motiu del centenari, i finançat per la colònia alemanya que vivia a la ciutat en honor al canceller alemany Otto von Bismarck. Aquesta correspon a l'única Torre Bismarck que va ser construïda en tota Amèrica.

És un de les fites històriques penquistas més rellevants pel seu emplaçament i antiguitat.

Referències[modifica]

1 ↑ Concepcion.cl. «Patrimonio de Concepción - Castillo del Parque Ecuador». Consultado el 31 de julio de 2012.

2 ↑ a b c d e Turismo Concepción (24 de enero de 2011). «Cerro Caracol». Consultado el 9 de septiembre de 2012.

3 ↑ Bismarcktuerme.de. «Bismarckturm Concepcion» (en alemán). Consultado el 31 de mayo de 2011.

  1. Error en el títol o la url.Concepcion.cl. «». [Consulta: 31 juliol 2012].