Vés al contingut

Usuari:Joanjerezt/T-DMB

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La T-DMB (Radiodifusió multimèdia digital per via terrestre és un sistema de difusió digital terrestre. Forma part de la DMB.

Introducció[modifica]

El sistema de difusió digital és basat al DAB (veure ràdio digital) desenvolupat i estandarditzat pel projecte europeu EUREKA 147 compost per difusors, constructors, centres d'investigació i operadors.

Aquest mode de difusió molt robust en moviment per la modulació utilitzada (DQPSK) permet la recepció de la televisió digital però també programes televisats sobre aparells de petites dimensions tals com dels telèfons mòbils o dels PDA. Aquest mode està estandarditzat a l'ETSI des de juny de 2005 sota els N° TS 102 427 i TS 102 428.

El T-DMB (Radiodifusió multimèdia digital terrestre) és actualment de manera única en el curs de desplegament a Corea del Sud on més de cinc milions de receptors havien estat venuts el juny de 2007. Aquesta estàndard ha estat escollit, també, per l'Índia el juliol de 2006 i per la Xina.

Situació a França[modifica]

A França, el govern el va escollir el 13 de març de 2007 i va confirmar, el 5 de desembre de 2007, el T-DMB com a norma oficial de difusió ràdio digital, però el T-DMB no ha estat elegit per a la televisió mòbil personal (DVB-H).

El format vídeo utilitzat és el MPEG-4 encapsulat en un flux MPEG-2 TS. L'estàndard és utilitzat per transmetre serveis de televisió (i és utilitzat com a tal a Corea, la ràdio sent, ella, difosa en DAB). El T-DMB no pot funcionar sense un component de vídeo, ni tan sols un feble flux, la qual cosa fa que el T-DMB sigui poc eficaç com el vell DAB en terme d'ús d'amplada de banda, malgrat una codificació àudio de qualitat en AAC+. Solament 6 a 8 ràdios poden ser difoses per múltiplex en T-DMB, comparat amb 14 en DAB+, estàndard especial per a la ràdio i tanmateix llençat per França.

El CSA preveu obrir el termini per presentar llicències a començaments de 2008 per a una arrencada cap a Nadal de 2008, després que els problemes de planificació de freqüència en banda III es resolguin. Una trentena de ràdios podrien així ser autoritzades oficialment en T-DMB a París i a les majors ciutats de França en el transcurs d'una primera fase de desplegament. La presència de Canal+ analògic en aquesta banda VHF converteix el treball de planificació molt complex i les freqüències irregulars fins a l'extinció de Canal+ a finals de 2011.