Vés al contingut

Usuari:Ketsia23/Cosme Velho

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Cosme Vell és un barri de la Zona Sud del municipi del Riu de Gener, situat al peu del morro del Corcovado i del moro de Dona Marta, ocupant la part més alta de la vall del Riu Carioca. Abans conegut com a "Aigües Fèrries", ha menjo carrer principal el Carrer Cosme Vell, que és la continuació del Carrer de les Laranjeiras.

El seu IDH, l'any 2000, era de 0,878, el 34 millor del municipi del Riu de Gener.

Cosme Velho és un barri marcat pel passat, tant pels monuments històrics com per la memòria dels habitants il·lustres. Va ser adreça d'artistes, escriptors i compositors com Destral de Assis, Manuel Bandera, Euclides de la Cunha, Austregésilo de Athayde, Alceu Amoroso Lima, Cecília Meireles, Jorge Mautner i molts altres. També és un punt turístic important, ja que s'hi localitza la primera estació del Tren del Corcovado, que duu els turistes a visitar el Crist Redentor.

Etimologia[modifica]

El nom del barri és un homenatge a Cosme Velho Pereira, comerciant portuguès de l'antic Carrer Direita, actual Carrer Primeiro de Março. El segle XVI, el comerciant habitava la part més alta de la Vall del Carioca, en el camí al Corcovado. La seva granja era banyada pel Riu Carioca. Després la seva mort, la seva granja va ser urbanitzada i hi van passar a viure alguns nobles de la cort.

Història[modifica]

El barri del Cosme Velho es va desenvolupar als marges del riu Carioca, des de 1567, quan les terres de la regió van ser donades en sesmaria als membres de la família de Cristóvão Monteiro, que van obrir camps, van edificar cases i fins un molí de vent pel processament dels cereals recollits en les seves plantacions. El segle xvii, va tenir inici la captació de les aigües del riu per al proveïment de la ciutat, i el segle xx, el riu va ser cobert, quedant alguns trams a cel obert, com es pot veure en el Largo do Boticário. La importància del riu Carioca va ser fonamental, com a font que abastia l'aigua potable a Rio.[1]

El temps de Brasil Imperi, havia esclaus "agüeiros", la funció dels quals era dur aigua provinent del Carioca amb barrils per a ús dels seus senyors. Les aigües llavors netes del riu eren recollides en punt alt de la vall, en la zona coneguda com "Águas Férreas".

Posteriorment va ser construït un aqueduto amb la finalitat de dur l'aigua fins a Lapa, en el centre, la memòria del qual és preservada a través dels Arcs de Lapa. El naixement del riu es troba en la regió del Silvestre i les seves aigües eren captades en la "Mãe d´Água", per a abastir l' aqüeducte del Silvestre. Aquesta zona, amb temperatures suaus, era una de les preferides pels carioques del segle xix.

La zona d'Águas Férreas, que engloba l'actual barri del Cosme Velho, encara era coneguda amb aquest nom la primera meitat del segle XX. Els bondes i autobusos tenien aquesta destinació. Actualment, el nom Águas Férreas és només un record.