Usuari:Ketsia23/Max Brod

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Brod i Kafka[modifica]

Placa en bronze que commemora Max Brod, davant de la tomba de Franz Kafka, Praga

L'any 1902, quan comença els seus estudis de dret, Max Brod s'inscriu a la Literarisch-künstlerische Sektion de la Lese- und Redehalle de la universitat. Aquest cercle literari es dedica a conferències en públic. El 23 d'octubre, Brod llegeix en públic el seu assaig sobre Schopenhauer. Després de la conferència, un jove estudiant en dret va a veure'l i l'acompanya a casa seva. La llarga discussió entre els dos marca el començament de l'amistat entre Brod i Franz Kafka. Brod serà l'amic més pròxim de Kafka[1].


Es deu a Max Brod la publicació d'obres de Kafka. El juny de 1912, durant un viatge conjunt, va aturar-se a Leipzig amb Kafka i el va presentar a l'editorial Kurt Wolff, llavors director de Rowohlt. Malgrat la reticència de Kafka, aquesta reunió va suposar la primera publicació de Kafka, Betrachtung, publicada amb 800 exemplars. Durant els anys següents, Brod va instar sense parar a Kafka a presentar manuscrits per a la seva publicació a Kurt Wolff Verlag, l'editorial on ell mateix va ser publicat.

És un dels quatre membres del que ell anomena el " cercle de praga estret" amb Franz Kafka, Oskar Baum, i Félix Weltsch i després, més tard, després de la mort de Kafka, Ludwig Winder. El grup es reuneix setmanalment a la casa de Baum per fer la lectura dels seus manuscrits[2].

Designat com el seu marmessor per Franz Kafka, gracies a ell es coneix l'obra d'aquest últim. Mentre que Kafka, en una carta, li demanda destruir els seus manuscrits, Brod no ho fa i publica als anys següents els textos inèdits, sobretot les novel·les[3].

Exili[modifica]

L'any 1939, amb la fi de Tchécoslovaquie, Max Brod, des de molt de temps militant sionista, s'exilia i emigra en Palestine mandatari, per fugir del nazisme, amb Felix Weltsch[4]. S'emporta en una maleta els manuscrits de Kafka. Els seus propis manuscrits no li arribaran fins mesos més tard[5].

A Palestina, és dramaturg del teatre Habima de Tel Aviv, pel qual escriu l'any 1944, la seva única obra redactada en hebreu, Shaul, un drama bíblic. Treballa igualment per a periòdics hebreus. L'any 1948, és guanyador del preu Bialik per a la seva novel·la Galilei in Gefangenschaft, no sense algunes dificultats perquè l'obra no és escrita en hebreu sinó en alemany. L'any 1960, apareix la seva autobiografia Streibares Leben[5]. [[Categoria:Franz Kafka]]

  1. Binder 2008, p. 83.
  2. Schütz 1988, « Ludwig Winder », p. 295.
  3. Brauneck 1995, p. 124-125
  4. Binder 2008, pp. 166-167.
  5. 5,0 5,1 Heinz Schöffler 1970, pp. 1591-1594.