Usuari:Lisusvir/Pratapaditya Pal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Pratapaditya Pal és un erudit indi de la cultura I art de l'Àsia Sud-oriental i Himalaya, especialitzat en la història de l’art de l'India, Nepal i Tibet. Ha exercit com a comissari de l’art Sud-asiàtic mostrant art asiàtic en diversos museus importants dels EUA incloent el Museu de belles arts de Boston Boston Museum, , el de Los Angeles County Museum of Art, i el de Art Institute of Chicago, on ha organitzat més de 22 exposicions principals I ha ajudat a construir les col·leccions dels museus. Ha escrit més de 60 llibres i catàlecs, i més de 250 articles sobre el tema. Ha ensenyat a diverses Universitats, i exercí com a editor de la revista D’art de l’Índia (Indian art magazine), Marg magazine). [1] /> El 2009 va ser guardonat amb [Padma Shri ] pel Govern de l'Índia per les seves contribucions a l'estudi de l'art indi.

Primers anys i educació[modifica]

Pal va néixer a Bangladesh i rebé la primera escolarització a Darjeeling i Calcuta. [2] Estudià a la Universitat de Calcuta, on esperava especialitzar-se en antropologia, però malahuradament la universitat a l’any 1957 no oferia cap curs en aquesta branca; i, en lloc d'això, obtingué una titulació en Humanitats llicensiatura en història antiga i cultura de l'Índia. [3] Ell continuà estudiant a la Universitat per tal d'obtenir un Doctorat en història de l'arquitectura nepalesa el qual li fou conscedit el 1962. Més tard, guanyà una beca per a la Universitat de Cambridge, on el 1965 obtingué un segon doctorat en escultura i pintura nepalesa . No obstant això, ell no pogué aconseguir una plaça d'ensenyament a l'Índia, i es mudà als EUA.

Carrera professional[modifica]

El 1967 Pal va ser nomenat Comissari d’art de la col·lecció d'art indi al Boston Museum, una posició que prèviament havia ocupat Ananda Coomaraswamy. El 1969, es traslladà a Los Angeles County Museum of Art, que llavors començava a desenvolupar la seva pròpia col·lecció d'art indi. Pal fou el cap del departament d'art indi i islàmic, i posteriorment passà a éser el director interí del museu (1979-1980) per esdevenir finalment comissari d'art asiàtic de l'Índia i del sud-est asiàtic al 1981. Los Angeles Times ' "art escriptor Suzanne Muchnic va descriure el seu llegat com la construcció de la col•lecció del museu '" passant d’un grapat de peces a posseir-ne prop de 4.000 exemplars, dotant a LACMA de la posició més prominent d'art de l'Índia i el sud-est asiàtic ". El 1995, Pal fou renombrat Comisari d’art de l'Índia, Himàlaia i del sud-est asiàtic per L'Institut d'Art de Chicago Art Institute of Chicago. Es traslladà a Museu Norton Simon, Pasadena (Califòrnia) el 2003. [4] A mitjans de la dècada dels 70, Pal havia aconsellat al mateix Norton Simon que adquirís art asiàtic pel seu museu. <rename="LAT Profile" />  

Obres[modifica]

  Llibres i catàlegs

  • The Elegant Image: Bronzes from the Indian Subcontinent in the Siddharth K. Bhansali Collection, New Orleans Museum of Art (2011).
  • Goddess Durga: The Power and The Glory, Marg Publications (2009).
  • Asian Art at the Norton Simon Museum, Vol. I. Art from the Indian Subcontinent, Yale University Press (2003).
  • The Holy Cow and Other Animals: A Selection of Indian Paintings from the Art Institute of Chicago (with Betty Seid), Art Institute of Chicago (2002).
  • The Art and Architecture of Ancient Kashmir, Marg Publications (1989)
  • Icons of Piety, Images of Whimsy: Asian Terra Cottas from the Walter Grounds Collection, LACMA (1987).
  • From Merchants to Emperors: British Artists and India, 1757–1930 (with Vidya Dahejia), Cornell University Press (1986).
  • Light of Asia: Buddha Sakyamuni in Asian Art, LACMA (1984)
  • Tibetan Paintings: A Study of Tibetan Thankas, Eleventh to Nineteenth Centuries, Sotheby Publications (1984).
  • Art of Tibet: A Catalogue of the Los Angeles County Museum of Art Collection, University of California Press (1984).
  • A Buddhist Paradise: The Murals of Alchi, Western Himalayas (with Lionel Fournier), Visual Dharma Publications (1982).
  • The Classical Tradition in Rajput Painting from the Paul F. Walter Collection, Pierpont Morgan Library (1978).
  • The Sensual Immortals: A Selection of Sculptures from the Pan-Asian Collection , MIT Press (1977).
  • Nepal: Where the Gods are Young, Asia Society (1976).
  • Bronzes of Kashmir, Akademische Druck- und Verlagsanstalt (1975)
  • The Arts of Nepal. Part I. Sculpture, EJ Brill (1974).
  • Aspects of Indian Art. Papers Presented in a Symposium at the Los Angeles County Museum of Art, October 1970 (editor), EJ Brill (1972).
  • The Art of Tibet, Asia Society (1969).

 

Premis i reconeixaments[modifica]

 

Referències[modifica]

  1. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades LAT Profile
  2. «[http://home.bascweb.org/drpal Dr. Pratapaditya Pal was awarded 'Padmashree']». bascweb. Bengali Association of Southern California. [Consulta: 2 maig 2015].
  3. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Perfil LAT
  4. «Himalayas exhibit offers rare glimpse». Chicago Tribune, 06-04-2003 [Consulta: 2 maig 2015].
  5. «List of Padma awardees 2009». The Hindu, 26-01-2009 [Consulta: 2 maig 2015].
  6. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades DIA