Vés al contingut

Usuari:MariaAna 00

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta es una imatge de Santa Joana de Lestonnac.
-Neixement: 27/12/1556 a Burdeus, França -Mort: 2/02/1640 a Burdeus, França -Venerada: Esglesia catolica romànica -Beatificació: 23/08/1900. -Festivitat: 15 de maig -Patrona: Companyia de Maria Nostra Senyora

LESTONNAC L'ENSENYANÇA (LLEIDA) Lestonnac l'ensenyança de Lleida és una escola que va ser fundada al 1750 per la Orde de la Companyia de Maria Nostra Senyora. Al principi les propietaries de l'escola eren les monjes. Quan va haver la guerra civil el col·legi (situat al carrer la Palma) va ser enderrocat i es va haver de construir en un altre lloc, al carrer Prat de la Riba num. 38. Llavors els pares van decidir comprar el col·legi, es a dir, actualment està dirigit per una cooperativa de pares.[modifica]

HISTÒRIA DE LA FUNDADORA (SANTA JOANA DE LESTONNAC)[modifica]

  • Joana neix a Bordeus al 1556. Primogènita d'una família altament significativa a la ciutat. El seu pare, Ricard de Lestonnac és Conseller del Parlament. La seva mare, Joana Eyquem, germana del humanista Miguel de Montaigne.
    En aquesta imatge podem observar a Santa Joana de Lestonnac ajudant a una nena la qual no tenia una educació escolar.
  • La rica cultura renaixentista marca amb força la seva educació. El calvinisme envaeix França. Les guerres de religió estripen el país. La seva mare, seduïda per la reforma, intenta atreure a la seva filla. Joana troba dos defensors de la seva Fe Catòlica en el seu pare i en el seu oncle Miquel que intueix el seu conflicte interior.
  • Creix la Fe adolescent de Joana. Una Fe provada, protegida, reafirmada. L'Esperit li encoratja interiorment: "NO DEIXIS APAGAR LA FLAMA QUE JO HE ENCESA AL TEU COR ... "
  • Als 17 anys compromet la seva vida amb la de Gastón de Montferrant. Té set fills plenifican seu amor compartit amb goig durant 24 anys. Segueixen mesos de dolor i ruptura: moren el seu marit i el seu fill gran; el seu pare i el seu oncle. Joana sola i en soledat, educa i orienta als seus fills. És una altra dona "forta" de la Bíblia.
  • Els seusmb la seva nova vida. Llargues hores d'oració. Forts penitències. Silenci i abnegació. pau infinita. Sis mesos de dur aprenentatge. Les seves ànsies de lliurament a Déu s'afermen, però el seu cos es debilita. Ha de renunciar. Buscar altres camins ...

FUNDACIÓ DE LA COMPANYIA DE MARIA[modifica]

  • Aquest és l'escut que representa la companyia de Maria.
    Després del seu retorn del Cister, Joana és retira a les seves terres al castell de la Mothe. En 1605 la pesta assola Bordeus, després de sobreviure a la pesta, Joana comença a ajudar els barris més pobres. Pren contacte amb els jesuïtes, relació fonamental per la similitud d'idees amb relació a la preocupació sobre els joves.
  • En 1607, Pau V aprova la primera comunitat de la Companyia de Maria Nostra Senyora, es posa al capdavant d'una comunitat de dones que compaginen la contemplació amb la dedicació total a l'educació de la dona. Joana de Lestonnac mor en 1640, als 84 anys d'edat, havent fundat 30 cases de la Companyia de Maria a França. El papa Pius XII la va canonitzar el 1949 i la seva festa se celebra el 15 de maig.

MARIA, SÍNTESI DE LA NOSTRA IDENTITAT.[modifica]

  • Maria és l'expressió més plena del que el que som i del que volem ser com Companyia. És la dona pobra de Natzaret, que comparteix les lluites i esperances del seu poble. Maria viu a disponibilitat, oberta al do de Déu. Ella accepta lliurement col·laborar en el seu pla salvador, comprometent tota la seva existència en l'acollida de la Paraula per oferir-la al món.
  • Per això, és la Dona Nova, que viu el seguiment de Jesús pobre i humil. Maria entra decididament en la dinàmica evangèlica de perdre la vida per guanyar-la, vivint el misteri pasqual, mantenint-se al peu de la creu i deixant-se transformar per l'alegria de la resurrecció. Maria, en aquest itinerari personal, guarda totes les coses al cor, destria el pas de Déu en la seva vida enmig del dubte, la foscor, la certesa i el goig. És la dona profètica que proclama la santedat i misericòrdia de Déu que es fixa en els humils i actua en la història. Maria camina amb la comunitat eclesial en el servei del Regne, en la creació de la Humanitat Nova on la fe es manifesti en obres de justícia.
  • Santa Joana de Lestonnac va intuir que Maria expressava el que volia per la Companyia; és la síntesi de la nostra identitat més profunda. Des d'ella comprenem el carisma educatiu de la nostra vida apostòlica en el seguiment del Senyor Jesús. Des d'ella, santa Joana ens convida a tots, laics / es i religioses, a omplir el nostre nom en el caminar de la nostra història, amb la certesa que Maria ens acompanya; ella és presència inspiradora que ens mostra el camí del Regne.
En aquesta imatge podem observar a Maria de Natzaret amb Jesús a les mans.
En aquesta imatge podem observar a Maria de Natzaret amb Jesús a les mans.