Usuari:Mcapdevila/Conxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
conxa (en un museu)

Una conxa és un agitador mecànic que s'empra en la producció de la xocolata per tal de remoure la massa de cacau i poder distribuir homogèniament la mantega de cacau al llarg del volum del xocolata. [1] Aquesta operació d'agitació contínua promou els sabors causa de la calor friccional que alliberen partícules de volàtils. El nom donat al agitador prové de la forma que té el contenidor del chocoalte que s'assembla a la petxina d'un mol·lusc, al procés realitzat se li sol denominar "conxatge". Aquesta operació millores les sensacions organolèptiques de la xocolata, promovent que la xocolata es fongui amb la calor de la boca ( foundant ). [2]

Característiques[modifica]

Existeixen nombrosos dissenys de conxes i molts dels científics d'aliments estan investigant quins processos tenen lloc durant les operacions de conxatge. [1] Quan els ingredients es barregen amb la conxa durant períodes que poden arribar a més de les 78 hores, podent arribar a setmanes. [2] Aquest aparell revolucionar la indústria de la xocolata a Europa.

Història[modifica]

La "conxa" va ser inventada per Rodolphe Lindt originari de Berna, Suïssa el 1879 produint aroma i millorant les característiques de fosa a la xocolata, la qual cosa va millorar la seva qualitat. Explica la llegenda que Lindt, per distracció, va deixar tota la nit una pasta de cacau pastant, i al cap del temps es va adonar de les noves propietats a causa de l'agitació realitzada. Abans dla conxatge la xocolata se servia majoritàriament en estat líquid i s'havia agitar amb un mesclador, amb la conxatge aviat es va poder elaborar pastilles de xocolata.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Stephen T. Beckett, (2008), «The Science of Xocolata» , RSC Pu., 2 ª Ed, pp: 6
  2. 2,0 2,1 Arthur William Knapp, (1920), Cocoa and Xocolata , Lonres

Enllaços externs[modifica]