Usuari:Mcapdevila/Gasificació integrada en cicle combinat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Central tèrmica d'Elcogas, Puertollano, primera instal·lació a Espanya amb tecnologia GICC.

El sistema de Gasificació Integrada en Cicle Combinat o GICC , s'utilitza en plantes de producció d'energia utilitzant gas de síntesi. Aquest gas s'utilitza sovint per impulsar una turbina de gas la calor residual es passa a un sistema de turbina de vapor (cicle combinat de turbina de gas).

Tecnologia[modifica]

És una tecnologia que transforma el carbó en gas (gas de síntesi) a través de la gasificació. A continuació, elimina les impureses del gas de hulla abans de ser cremat. D'això resulta una disminució de les emissions de diòxid de sofre, partícules i mercuri. També es tradueix en una major eficiència en comparació amb el sistema convencional de carbó polvoritzat. Té una gran utilitat causa de l'abundància de carbó en diferents parts del món, i perquè el seu preu s'ha mantingut relativament constant en els últims anys, el carbó s'utilitza aproximadament per al 50% de les necessitats energètiques en països com Estats Units. [1] Per tant, la reducció de les emissions que permet la tecnologia IGCC pot ser important en el futur amb les normes d'emissió més estrictes a causa de la creixent preocupació pels efectes dels contaminants sobre el medi ambient en el món. [1] A continuació es mostra un diagrama de flux esquemàtic d'una planta de IGCC:

Diagrama de funcionament d'una central amb GICC.

Principi de funcionament[modifica]

En un primer moment, el combustible és reduït a grans, i posteriorment injectat en un gasificador, on actua amb oxigen i vapor d'aigua. Per evitar una combustió completa, l'oxigen no és abundant. Llavors tenen lloc diverses reaccions: combustió parcial (sobretot de monòxid de carboni), que trenca les molècules del combustible mitjançant piròlisi, i la reacció amb el vapor d'aigua, que produeix monòxid de carboni i hidrogen.

Producte de la gasificació, s'obté un gas de síntesi que comprèn les emissions de CO, CO₂, H2 i H2S. Aquest gas es refreda i es tracta, el pols es filtra, i el sofre és eliminat per absorció química. La cendra de la gasificació també és tractada, el que permet la recuperació dels metalls pesants.

A continuació, el tractament de gas de síntesi s'utilitza com a combustible per a la central elèctrica de cicle combinat en si: una o més turbines de gas on els gasos d'escapament alimenten una caldera connectada a una turbina de vapor, que també recupera la calor de refrigeració de la gasificació.

Centrals GICC[modifica]

La tecnologia GICC es troba en fase de prova a tot el món. En Espanya, la primera planta que ha aplicat el sistema és la Central tèrmica d'Elcogas, a Puertollano, posada en marxa el 1996. Té la possibilitat de gasificar diferents tipus de carbó i coc de petroli. [2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Schon, Samuel C., and Arthur A. Small III. "Climate change and the potential of coal gasification." Geotimes 51.9 (setembre 2006): 20 (4). Expanded Academic ASAP. Gale. Universitat de Washington. 28 octubre 2008
  2. Elcogas: Presentació.

Enllaços externs[modifica]