Usuari:Mcapdevila/Radar d'impulsos Doppler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Radar per impulsos
Principi del sònar

El radar Doppler per impulsos és un sistema de radar capaç no només de mesurar el rumb, distància i altitud d'un objecte, sinó també de detectar la seva velocitat. El seu sistema de localització es basa a emetre trens de polsos a una freqüència determinada i utilitzar el efecte Doppler per determinar la velocitat transversal relativa dels objectes. Aquest tipus de radars presenten ambigüitat en la mesura de distàncies pel que no són molt útils per a tasques de localització.

Fonament físic[modifica]

El radar Doppler es basa en el fet que objectes en els que hi ha moviment pel que fa al radar a la component perpendicular a la direcció d'il·luminació produeixen una alteració en la freqüència de l'ona electromagnètica quan aquesta incideix sobre ells. Els objectes que s'apropin a la font influiran positivament en la freqüència del ressò que produeixin i objectes que s'allunyin influiran negativament en aquesta relació, sent major la freqüència de l'ona emesa per la font que la del ressò. La diferència entre les freqüències emeses i rebudes permeten calcular la velocitat de l'objecte en moviment.

El càlcul de la velocitat es basa en el coneixement previ de la freqüència del radar, de la velocitat de la llum, del nombre de polsos emesos per segon i de la diferència entre la freqüència emesa i la produïda pel seu ressò.

Potència de senyals[modifica]

El receptor de vídeo processa amb filtos de velocitat Doppler o circuits de processament de senyals digitals que s'usen per determinar velocitat. Els més moderns radars de polsos Doppler desmodulen els senyals d'entrada de radiofreqüència cap a una freqüència central a zero, anterior al mostreig digital. Això es fa per reduir biaixos computacionals, ja que el senyal demodulada pot ser rebaixada pesadament i així reduir la suma de dades necessàries d'emmagatzemar. El senyal resultant és usualment referida complex demodulado , o IQ-data , on IQ dóna en-fase i en quadratura-fase , reflectint el fet que el senyal és un nombre complex, amb una part real i una altra imaginària.

Per exemple, un senyal modulat pot ser , i després pot ser demodulada usant:

i

Usant un filtre de baix pas en ambdós IH (t) i en QH (t) permet el següent:

i

Tingueu en compte que I (t) no seria suficient perquè el senyal es perd. Tenint a R (t) ja Q (t) permetrà al radar apropiadament mapejar i proveir velocitats Doppler.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]