Usuari:Mcapdevila/Reòmetre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un reòmetre rotacional en ús en un laboratori de recerca

Un reòmetre és un instrument de laboratori que mesura la reologia del fluid. S'empra per a mesurar la forma en què flueixen un líquid, una mescla o una suspensió sota l'acció de forces externes. S'empra per a fluids que no poden definir-se amb un únic valor de viscositat i per tant requereixen més paràmetres que els que pot proporcionar un viscosímetre.

Les parts del reòmetre clàssic són: el cilindre giratori, el cilindre estacionari, el ressort de restitució, el dial de lectura, el conjunt d'engranatges, la palanca selectora de velocitats (L600,L300), perilla, una manovella i el suport.

Significat i origen[modifica]

La paraula rheometer ve del grec, i significa un dispositiu per mesurar flux. En el segle XIX sigui generalment utilitzat per dispositius per mesurar corrent elèctric, fins a la paraula era supplanted per galvanòmetre i amperímetre. Sigui també utilitzat per la mida de flux de líquids, en pràctica mèdica (flux de sang) i en enginyeria civil (flux d'aigua). Aquest ús últim persistit a la segona meitat del segle XX dins algunes àrees. Seguint l'encunyació de la reologia de terme la paraula va venir per ser aplicat a instruments per mesurar el caràcter més que quantitat de flux, i els altres significats són obsolets. (Font principal: Oxford Diccionari anglès) El principi i treballant de rheometers és descrit en diversos textos.[1][2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. {{{títol}}}. [[Especial:Fonts bibliogràfiques/0-471-18575-2|ISBN 0-471-18575-2]]. 
  2. {{{títol}}}. [[Especial:Fonts bibliogràfiques/0-471-04894-1|ISBN 0-471-04894-1]]. 

Bibliografia[modifica]

  • K. Walters (1975) Rheometry (Chapman & Hall) ISBN 0-412-12090-9
  • A.S.Dukhin and P.J.Goetz "Ultrasound for characterizing colloids", Elsevier, (2002)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Reòmetre

Categoria:Instruments de mesura