Usuari:Mcapdevila/Reverència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Reverència davant el fèretre de Joan Pau II

Una reverència és una acció en la qual una persona inclina el cos o una part del mateix en senyal de salutació respectuosa o veneració. En moltes ocasions, una reverència no és més que una inclinació ràpida del cap però també pot consistir en una inclinació profunda des de la cintura o en una genuflexió (cas de les dones). Les situacions en què una persona fa una reverència varien molt entre cultures.

La reverència va ser originàriament un gest que mostrava respecte per algú. En les cultures europees, la reverència s'utilitza solament en situacions molt formals, per exemple com a salutació a un membre de la família reial o al Papa.

En la història europea, la reverència era comuna en les corts. Els homes havien de inclinar la part superior del cos i retirar la cama dreta de manera que arrastrara per terra. L'home havia de treure la seva mà esquerra sobre la seva cintura en fer això. Aquest tipus de reverència profunda ja no s'usa avui dia, havent-se reduït a una respectuosa inclinació de cap mentre s'estreny la mà. La reverència femenina consisteix per la seva banda en una ràpida flexió dels genolls mentre s'inclina el cap.

Reverència d'agraïment en una representació

Avui dia, la reverència en les cultures europees es contempla sobretot en les representacions líriques o teatrals. Quan el públic aplaudeix després d'una representació, l'intèrpret generalment s'inclinarà com a agraïment. És una manera d'agrair a l'audiència els seus aplaudiments. Tant homes com dones, en aquest cas s'inclinaran (encara que en ballet també està estès que les ballarines facin genuflexió)

En la tradició cristiana, és normal que els fidels facin una petita reverència davant el altar per honrar Jesús.

Hi ha altres ocasions especials en què la gent es fa una inclinació. En judo i altres arts marcials, els dos oponents s'inclinaran l'un davant l'altre per mostrar respecte i que obeiran les regles del joc.

Japó i Corea[modifica]

En algunes cultures asiàtiques és molt més comú que a Occident. És especialment important en Japó i en Corea. Els japonesos i coreans, tant homes com dones, utilitzen molt aquesta forma de comunicació. L'usen per dir «adéu», «gràcies», «ho sento» o per mostrar humilitat davant una persona de major rang. Hi ha diferents graus de reverència i és molt important en la cultura japonesa conèixer el tipus de reverència per a cada ocasió. Una inclinació de 15 graus és molt informal, una de 45 graus és molt formal. Els japonesos i els coreans mantenen l'esquena recta quan ho fan. Els homes mantenen les mans al costat del costat, les dones tenen una mà sobre una altra al capdavant del cos.

Generalment, una inclinació hauria de durar un compte de vuit: tres per baixar, una per fer una pausa i quatre per aixecar-se. Els alumnes i els professors al col·legi s'inclinen l'un davant l'altre. Com més important és l'altra persona, més profund és la seva salutació.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Reverència