Usuari:Mcapdevila/Robot artificier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Carretó amb control remot - Eina de desactivació de bombes.

El robot artificier, en anglès Wheelbarrow EOD (carretó per a l'eliminació d'artefactes explosius o Explosive Ordnance Disposal (EOD)) o Wheelbarrow Revolution, és un robot de control remot per a la desactivació d'artefactes explosius dissenyat pel tinent coronel Peter Miller[1] el 1972 per a ser usat pels equips d'eliminació de bombes de l'exèrcit britànic que operaven a Irlanda del Nord, a la resta de la Gran Bretanya i a l'Iraq (11é Regiment d'eliminació d'artefactes explosius). El carretó ha estat objecte de diverses millores, la darrera va ser anomeda la Wheelbarrow Revolution La característica més notable d'aquest model inclou un braç de 360 graus que pot ser equipat amb diversos accessoris EOD i la seva capacitat de pujar escales.

El nom va sorgir perquè el prototip va ser construït a partir d'un carretó i una màquina tallagespa. Encara que el tinent coronel Peter Miller va ser responsable del disseny inicial del carretó EOD fins al Mark 5, el projecte fou conduït per '‘Lofty’ Pattinson MBE, Cyril Luger i Rod Crane, que llavors van portar el disseny endavant fins al Mark 8, que va costar diversos anys. La interacció amb els equips de desactivació d'artefactes explosius a Irlanda del Nord va assegurar que les últimes innovacions s'incorporessin amb el pas del temps, assegurant que les vides i els béns estiguessin exposats a un risc mínim causat per dispositius explosius improvisats.[cal citació]

A l'exèrcit avui dia els fan servir els especialistes de desactivació d'explosius, que pertanyen al cos d'enginyers sapadors.

Referències[modifica]