Usuari:Mcapdevila/Sac de dormir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sac de dormir

Un sac de dormir és una bossa (sac) protectora dissenyada perquè una persona dormi dins. Essencialment, es tracta d'un equivalent a una manta que es pot tancar amb una cremallera o mitjans similars, i exerceix funcions de llit en situacions (per exemple, acampada, escalada, senderisme, etc.).

La finalitat primera del sac de dormir és proporcionar calor i aïllament tèrmic al seu usuari. Encara que protegeix, fins a un cert punt, contra la sensació tèrmica, les precipitacions, i l'exposició a les mirades alienes, una tenda de campanya realitza millor aquestes funcions. La base del sac de dormir també proporciona cert amortiment, però generalment s'utilitza a més a més un matalàs o una estoreta aïllant per a aquest propòsit. Un sac de bivac (bivy) és una coberta impermeable per un sac de dormir que es pot utilitzar en lloc d'una "tenda", per als viatgers que volen un equipatge lleuger o com a protecció si és que arriba el mal temps.

Un bon sac de dormir ha de ser compacte, lleuger i oferir una bona protecció tèrmica.

Tipus de disseny[modifica]

Dormint en un sac de dormir

Un sac de dormir bàsic és simplement una manta quadrada, tancada amb una cremallera en un o dos costats, permetent que sigui doblegada per la meitat i que pugui assegurar en aquesta posició. Un sac de dormir d'aquest tipus és embalat doblant per la meitat o per terços, enrotllant cap amunt i assegurant amb corretges o cordes subjectes a fixadors. Els avantatges d'un sac de dormir de disseny bàsic són adequades per a la majoria de les necessitats d'una acampada però són inadequades sota circumstàncies més exigents.

El segon tipus principal de sac de dormir, de vegades anomenat una bossa tipus mòmia ( mummy bag ) a causa de la seva forma, és diferent per diverses raons importants. Té una forma punxeguda a l'extrem dels peus reduint així el seu volum i superfície i millorant les seves propietats totals de retenció calorífica. Algunes bosses es dissenyen especialment per acomodar les formes del cos de les dones. La majoria dels bosses tipus mòmia no s'obren fins a la base dels peus. La cremallera és un punt feble en les capacitats aïllants de qualsevol sac de dormir. Així com la forma punxeguda, aquesta característica del disseny ajuda a protegir els peus que són més vulnerables a la pèrdua de calor que altres parts del cos. Una altra característica del disseny és un llaç, equipat d'un tancament de corda en l'extrem superior per ajudar a prevenir la pèrdua d'aire calent. Una bossa tipus mòmia sovint no es pot enrotllar com una bossa rectangular. En el seu lloc, s'introdueix simplement en un sac cenyit.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Sac de dormir