Vés al contingut

Usuari:Mcapdevila/Saltstraumen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaSaltstraumen
Imatge
Tipusestret marí
Localització
ContinentEuropa del Nord
Península Escandinava
PaísNoruega Noruega
MunicipiMunicipis de Karmoy i Haugesund
Banyat perFiords de Salt i Skjerstad, mar de Noruega
IllaKarmoy
Dades i xifres
Separació mínima150 m
Mida3 km  cm (Llargada

Saltstraumen és un petit estret marí del mar de Noruega que separa les petites illes de Straumen i Straumøya de la part continental de Noruega, localitzat a uns 30 km a l'est de la ciutat de Vaerøy. L'estret està en la unió dels fiords Salt (Saltfjorden) i Skjerstad (Skjerstadfjorden) i es caracteritza per un fort corrent de la marea.

Associada al gairebé llegendari Maelstrom, el corrent de Saltstraumen és considerada pel turisme local que visita les costes de Noruega (i més precisament l'arxipèlag de les Lofoten) com el corrent de marees més poderosa del planeta. En efecte, més de 400 milions de metres cúbics d'aigua marina passen per un estret de 3 km de longitud i 150 m d'ample dues vegades al dia (quan puja i quan baixa la marea) amb una velocitat de 22 nusos (gairebé 41 km/h),[cal citació] provocant d'aquesta manera un remolí de fins a 10 m de diàmetre i 5 m de profunditat, molt perillós per a les naus de petites i de mitjanes dimensions.

Origen[modifica]

Vista del corrent de marea, acompanyada de remolins, des del pont del Saltstraumen, una embarcació remunta el corrent.

El Saltstraumen existeix des de fa 2.000 a 3.000 anys, una etapa en què aquesta regió del litoral noruec presentava encara alguna glacera en els seus fiords i canals. El corrent de Saltstraumen va poder començar a fluir i refluir quan el fiord de Skjerstad es va trobar lliure de gels i l'aigua oceànica va poder envair.

El desnivell entre l'oceà i el del fiord pot arribar a ser d'un metre, una diferència que és superada durant la plenamar. Així, durant el moment del dia en què la marea es manté alta el corrent és gairebé nul·la i les aigües són calmes, moment en què les naus de qualsevol mida poden llavors navegar pel Saltstraumen sense problemes. En canvi, l'onatge es torna impetuós i sorgeixen els remolins en els moments en què ascendeix i, sobretot, baixa la marea.

Pesca [cal citació][modifica]

El Saltstraumen és una zona de bona pesca, on es troben en bona quantitat el rap (Lophius piscatoris), Sebastes mannus, el bacallà, Anharicas lupus, Reinharditus hippoglossus i Hippoglossus hippoglossus.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Saltstraumen