Usuari:Mcapdevila/Xarxa de transport d'energia elèctrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Torre per al transport d'energia elèctrica.
Placa de característiques.

La xarxa de transport d'energia elèctrica és la part del sistema de subministrament elèctric constituïda pels elements necessaris per a dur fins als punts de consum i a través de grans distàncies l'energia elèctrica generada en les centrals elèctriques.

Per això, els nivells d'energia elèctrica produïts han de ser transformats, elevant-se el seu nivell de tensió. Això es fa considerant que per a un determinat nivell de potència a transmetre, en elevar el voltatge es redueix la corrent que circularà, reduint les pèrdues per Efecte Joule. Amb aquesta finalitat s'emplacen subestacions elevadores en les quals aquesta transformació s'efectua emprant transformadors, o bé autotransformadors. D'aquesta manera, una xarxa de transmissió utilitza normalment voltatges de l'ordre de 220 kV i superiors, anomenats alta tensió, de 400 kV.

Part de la xarxa de transport d'energia elèctrica són les línies de transport.

Una línia de transport d'energia elèctrica o línia de alta tensió és bàsicament el medi físic mitjançant el qual es realitza la transmissió de l'energia elèctrica a grans distàncies. Està constituïda tant per l'element conductor, normalment cables de coure o alumini, com per els seus elements de suport, les torres d'alta tensió. Generalment es diu que els conductors "tenen vida pròpia" pel fet que estan subjectes a traccions causades per la combinació d'agents com el vent, la temperatura del conductor, la temperatura del vent, etc.

Hi ha una gran varietat de torres de transmissió com són conegudes, entre elles les més importants i més utilitzades són les torres d'amarratge, la qual ha de ser molt més forts per suportar les grans traccions generades pels elements abans esmentats, usades generalment quan és necessari donar un gir amb un angle determinat per creuar carreteres, evitar obstacles, i també quan és necessari elevar la línia per pujar un turó o passar per sota/sobre d'una línia existent.

Existeixen també les anomenades torres de suspensió, les quals no han de suportar pes algun més que el del propi conductor. Aquest tipus de torres són usades per portar el conductor d'un lloc a un altre, tenint en compte que sigui una línia recta, que no es troben encreuaments de línies o obstacles.

Ell i la capacitat de la línia de transmissió afecten la mida d'aquestes estructures principals. Per exemple, l'estructura de la torre varia directament segons el voltatge requerit i la capacitat de la línia. Les torres poden ser pals simples de fusta per a les línies de transmissió petites fins a 46 quilovolts s (kV). S'empren estructures de pals de fusta en forma de H, per a les línies de 69-231 kV. S'utilitzen estructures d'acer independents, de circuit simple, per a les línies de 161 kV o més. És possible tenir línies de transmissió de fins a 1.000 kV.

Al estar aquestes formades per estructures fetes de perfils d'acer, com a mitjà de sustentació del conductor s'empren aïlladors de disc i ferramentes per a suportar.

Sala de força.

Impactes ambientals[modifica]

L'impacte ambiental potencial de línies de transmissió d'energia elèctrica inclouen la xarxa de transport d'energia elèctrica, el dret de via, les platges de distribució, les subestacions i els camins de accés o manteniment. Les estructures principals de la línia de transmissió són la línia mateixa, els conductors, les torres i els suports.

Les línies de transmissió poden tenir pocs, o centenars de quilòmetres de longitud. El dret de via on es construeix la línia de transmissió pot variar de 20 a 500 metres d'ample, o més, depenent de la mida de la línia, i el nombre de línies de transmissió. Les línies de transmissió són, principalment, sistemes terrestres i poden passar sobre els aiguamolls, rierols, riu si a prop de les vores dels llac s, badies, etc. Són tècnicament factibles, però molt costoses, les línies de transmissió subterrànies.

Les línies de transmissió elèctrica són instal·lacions lineals que afecten els recursos naturals i socioculturals.[1] Els efectes de les línies curtes són locals; no obstant, les més llargues poden tenir efectes regionals. En general, quant més llarga sigui la línia, majors seran els impactes ambientals sobre els recursos naturals, socials i culturals. Com es tracten d'instal·lacions lineals, els impactes de les línies de transmissió ocorren, principalment, dins o prop del dret de via. Quan és major el voltatge de la línia, s'augmenta la magnitud i importància dels impactes, i es necessiten estructures de suport i drets de via cada vegada més grans. S'augmenten també els impactes operacionals. Per exemple, els efectes del camp electromagnètic (EMF) són molt més grans per les línies de 1.000 kV, que per les de 69 kV.

Els impactes ambientals negatius de les línies de transmissió són causats per la construcció, operació i manteniment de les mateixes. Les causes principals dels impactes que es relacionen amb la construcció del sistema inclouen les següents:

  • El desbrossament de la vegetació dels llocs i els drets de via, i,
  • La construcció dels camins d'accés, els fonaments de les torres i les subestacions.

L'operació i manteniment de la línia de transmissió inclou el control químic o mecànic de la vegetació dins del dret de via i, de tant en tant, la reparació i manteniment de la línia. Aquestes activitats, més la presència física de la línia aquesta, poden causar impactes ambientals.

Al costat positiu, a manejar adequadament, els drets de via de les línies de transmissió poden ser beneficiosos per a la fauna. Les àrees desbrossades poden proporcionar llocs de reproducció i alimentació per a les aus i els mamífers. L'efecte de "marge" està ben documentat en la literatura biològica; es tracta de l'augment de diversitat que resulta del contacte entre el dret de via i la vegetació existent. Les línies i les estructures poden albergar els nius i servir com penjadors per a moltes aus, especialment les de rapinya.

Efectes sobre l'ús de la terra[modifica]

El major impacte de les línies de transmissió d'energia elèctrica es produeix en els recursos terrestres. Es requereix un dret de via exclusiu per a la línia de transmissió d'energia elèctrica. Normalment, no es prohibeix la pastura o ús agrícola en els drets de via, però, en general, els altres usos són incompatibles. Si bé no són molt amples els drets de via, poden interrompre o fragmentar l'ús establert de la terra en tota la seva extensió. Les línies de transmissió llargues afectaran àrees més grans i causaran impactes més significatius.

Les línies de transmissió poden obrir les terres més remotes per a les activitats humanes com colonització, agricultura, cacera, recreació, etc. L'ocupació d'espai reservat al dret de via pot provocar la pèrdua o fragmentació de l'hàbitat, o la vegetació que troba al seu camí. Aquests efectes poden ser importants si es afecten les àrees naturals, com aiguamolls o terres silvestres, o si les terres recentment accessibles són la llar dels pobles indígenes.

Desbrossament i control de la vegetació en els drets de via[modifica]

Hi ha una varietat de tècniques per netejar la vegetació del dret de via i controlar la quantitat i tipus de la nova vegetació. Des del punt de vista ambiental, el desbrossament selectiu utilitzant mitjans mecànics o herbicides és preferible i ha de ser analitzat en les avaluacions ambientals del projecte.

S'ha d'evitar la rosada aeri de herbicides perquè no és selectiu i introdueix grans quantitats de químics al medi ambient, i a més és una tècnica d'aplicació imprecisa i pot contaminar les aigües superficials i les cadenes alimentàries terrestres, i eliminar les espècies desitjables i enverinar la fauna.

Riscos per a la salut i la seguretat[modifica]

En col·locar línies baixes o ubicar properes a àrees amb les activitats humanes (per exemple, carreteres, edificis) s'incrementa el risc d'electrocució. Normalment, les normes tècniques redueixen aquest perill. Les torres i les línies de transmissió poden interrompre la trajectòria de vol dels avions prop d'un aeroport i posar en perill les naus que volen molt baix, especialment, les que s'empren per a activitats agrícoles.

Les línies de transmissió d'energia elèctrica creen camps electromagnètics. Es disminueix la potència dels camps, tant elèctrics, com magnètics, amb l'augment de la distància de les línies de transmissió. La comunitat científica no ha arribat a cap consens pel que fa a les respostes biològiques específiques a la força electromagnètica, però resultats emergents en comunitats annexes a aquesta influència física, suggereixen que hi ha antecedents fonamentats de riscos per a la salut, associats a alguns tipus de càncer.[2]

S'han promulgat normes en diversos estats dels Estats Units que reglamenten la força electromagnètica que està associada amb les línies de transmissió d'alt voltatge.

Si bé, hi ha gent que argumenta que les línies d'alta tensió poguessin afectar el medi ambient i a la gent que viu a prop de les línies de transmissió, el cert és que aquesta contaminació electromagnètica es veu aplacada pels beneficis econòmics de transportar la potència a una tensió elevada. Hi ha països en els quals es subsidiàries a la gent que viu baix o als voltants de les línies d'alta tensió, sota el supòsit que els teixits orgànics poguessin ser perjudicats pels camps electromagnètics provocats. Hi ha evidències irrevocables que habitar en les proximitats de les línies d'alta tensió per períodes de temps més grans als 6 mesos, podria provocar malalties com Alzheimer, diversos tipus de càncer, diabetis, depressió, etc.

Desenvolupament induït[modifica]

Depenent de la seva ubicació, les línies de transmissió poden induir desenvolupament en els drets de via o al costat d'aquests, o a les terres que s'han tornat més accessibles. En els llocs on l'habitatge sigui escassa, els drets de via, sovint, són llocs atractius per a construir habitatges informals, i això, al seu torn, causa altres impactes ambientals i sobrecàrrega la infraestructura i serveis públics locals.

Referències[modifica]

  1. Llibre de consulta per Avaluació Ambiental (Volum I; II i III). Treballs Tècnics del Departament de Medi Ambient del Banc Mundial.
  2. Camps electromagnètics de línies elèctriques, resum realitzat per Greenfacts d'un informe de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer. "Summary of Data Reported and Evaluation of Static and Extremely Low-Frequency (elfs) Electric and Magnetic Fields"

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: xarxes de distribució
A Viquillibres hi ha llibres de contingut lliure i altres textos relatius a Mcapdevila/Xarxa de transport d'energia elèctrica.