Usuari:Melmothelerrabundo/Sergio-Jesús Rodríguez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sergio-Jesús Rodríguez

Sergio-Jesús Rodríguez (Guadalajara, Jalisco, 1967) és un novel·lista i poeta mexicà, format a la Universitat de Guadalajara.

Trajectòria[modifica]

Un cop va haver acabat la Llicenciatura en Turisme de la Universitat de Guadalajara,[1] Sergio-Jesús Rodríguez ha estat becari del Fons Estatal per a la Cultura i les Arts Jalisco (1997-1998) i assistit a activitats locals i nacionals en representació de Jalisco com jove escriptor, és el cas de la XVIII Trobada nacional de joves escriptors, celebrat en Mazatlán, Sinaloa (1998), o el diplomat Lletres de la república, que van afavorir INBA i CONACULTA, en Morelia, Michoacán (2001). Apareix inclòs en el Muestrario de lletres en Jalisco, tom 2 (Impre-Jal, maig de 2005). En el 2006 és inclòs entre els autors dels Llibres del racó, de la SEP, amb el llibre Aprilis.[2]

També va exercir en l'Oficina de Comunicació Social de la Universitat de Guadalajara, com a corrector per a la Gaceta Universitaria i va participar com locutor i veu en off per a programes i missatges radiofònics i televisius de la seva ànima máter, en diversos mitjans locals i regionals (1998-2001).

Així mateix, ha estat jurat en concursos literaris de poesia i conte, és el cas de Fil Jove dintre del marc de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, dependències de govern, preparatòries i centres universitaris d'educació professional, ha treballat com a investigador a la Universitat de Guadalajara i professor de literatura.

A partir de l'any 2001 ha treballat de manera autònoma com promotor de la lectura en universitats, preparatòries, secundàries, primàries i fòrums públics, realitzant presentacions-conferències per a incentivar la lectura en nens, joves, adults i promoure els seus llibres.[3]

José de Jesús González Díaz, director del curtmetratge Mateo, el despertar de l'esperança (2002), ha expressat la seva intenció de rodar una adaptació de la seva novel·la El senyor de les termitas, tot i que aquest projecte no s'ha realitzat.[4]

Bibliografia[modifica]

Novel·la: En l'abisme, Bartolo (2000, Accent Editors, amb suport del FECA Jalisco, SCJ i Conaculta; en segona edició: 2004, Edicions Euterpe) Aprilis (2002, Secretaria de Cultura Jalisco i Edicions Euterpe; 2003, en 2a. i 2006, en 3a. i 4a. edicions: Edicions Euterpe) Si pel teu jardí la brisa (2009, Edicions Euterpe)

Conte: Un cangrejo en la madeja (1997, Secretaria de Cultura Jalisco, col. Fulles literàries) El senyor de les termitas (2001, Accent Editors; 2005 i 2007, Edicions Euterpe) Les mínimes invasions (2003, Edicions Euterpe) Les cames de Lhákesis (2003, Edicions Euterpe) Blue-jeans (2004, Edicions Euterpe, infantil) Cua de salamandra (2007, Edicions Euterpe)

Poesia: L'estupor i la boira (2001, Accent Editors) La boira i altres geografies (1a edició en 2003 i 2a edició en 2006, Edicions Euterpe) Alhajas (2006, Edicions Euterpe) Ànima negra (2007, Edicions Euterpe)

Sobre la seva obra[modifica]

« “Les nimiedades i vanitats que anegan la capritxosa literatura jalisciense donen pas a tot allò que mereix escriure's, que mereix pensar-se, que és més vell i més durador que les nostres vides. “Bartolo, involuntario John Dee que passeja pels bars en lloc de les corts isabelinas, peó izado del seu lloc a l'escudriñarlo jugadors inefables, ha atisbado les vastedades que mouen les peces del tauler, retornant de la revelació no com un profeta incomprendido, sinó perdut davant la incomprensió d'aquest dramàtic significat que té la seva vida, significat que ni ell ni ningú més podrà desentrañar” »
Luis G. Abbadie[5]

Referències[modifica]

  1. Registre bibliográfico d'Un cangrejo en la madeja
  2. Llistats de preselecció de llibres de la SEP
  3. [Notes curriculares en diversos dels seus llibres publicats.]
  4. La Gaceta Universitària.
  5. Les ciutats fractales de Bartolo, prólogo de Luis G. Abbadie a la segona edició d'En l'abisme, Bartolo (2004).

Bibliografia[modifica]

Muestrario de lletres en Jalisco, tom 2 (Impre-Jal, Guadalajara, Jal., Mèxic, maig de 2005). Animals distints, antología de poetes mexicans, espanyols i argentins nascuts en els seixanta, (Mèxic, D.F, Arlequín-Fonca-Conaculta, 2008).

Enllaços externs[modifica]