Usuari:Misto/Anàlisi tècnica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
grafica de cotitzacions (Stock chart) mostrant nivells de suport (4,5,6, 7, i 8) i resistencies (1, 2, i 3); els nivells de resistencia tendeixen a anar als nivells de suport i vice versa.

L'anàlisi tècnica, dins l'anàlisi borsària, és l'estudi de l'acció del mercat, principalment a través de l'ús de gràfica, amb el propòsit de predir la tendència futura que tindrà el preu.

El terme "acció del mercat" inclou les tres principals fonts d'informació disponibles per a l'analista tècnic. Aquestes són:

  • Preu o cotització: La variable més important de l'acció del mercat. Normalment es representa a través d'una gràfica de barres, a la part superior de la gràfica.
  • Volum borsari: La quantitat d'unitats o contractes operats durant un cert període. Es representa com una barra vertical sota la gràfica de cotitzacions.
  • Interès obert: Utilitzat principalment en el futurs i opcions, representa el nombre de contractes que romanen oberts al tancament del període. Es representa com una línia contínua per sota l'acció del preu, però per sobre del volum.

L'anàlisi tècnica va tenir els seus orígens als EUA a finals del segle xix amb Charles Henry Dow creant la Teoria de Dow, va adquirir un gran impuls amb Ralph Nelson Elliott dins dels mercats accionaris amb la seva Teoria de les Ones d'Elliott, i posteriorment es va estendre al mercat de futur s. No obstant això, els seus principis i eines són aplicables a l'estudi de les gràfiques de qualsevol instrument financer.

L'anàlisi tècnica pot subdividir-se en dues categories:

  • Anàlisi gràfica o anàlisi xartista: analitza exclusivament la informació revelada en els gràfics, sense la utilització d'eines addicionals.
  • Anàlisi tècnica en sentit estricte: empra indicadors calculats en funció de les diferents variables característiques del comportament dels valors analitzats.

Principis[modifica]

L'anàlisi tècnica es basa en tres premisses bàsiques, que s'han d'entendre i acceptar, o si més no concedir, perquè aquest enfocament tingui sentit. Aquestes premisses són:

  • El preu ho descompta tot.
  • Els preus es mouen en tendències.
  • La història es repeteix.

El preu ho descompta tot[modifica]

Aquest principi pot ser considerat la pedra angular de l'anàlisi tècnica. Suposa que tots els elements que afecten el mercat, ja siguin polítics, econòmics, socials, psicològics, especulatius o de qualsevol altra índole (el que li diríem anàlisi fonamentalista), estan de fet reflectits en el preu de l'acció. Per tant, en analitzar el preu de l'acció en un mercat específic, s'estan analitzant indirectament tots els factors relacionats amb aquest mercat.

Encara d'inici podria semblar una asseveració pretensiosa, l'única cosa que s'argumenta realment és que el preu reflecteix canvis en el balanç entre oferta i demanda. És conegut que quan la demanda supera l'oferta, el preu puja, mentre que quan l'oferta supera la demanda el preu baixa. L'analista tècnic utilitza aquest coneixement i l'inverteix, arribant a la conclusió que si el preu augmenta, és perquè la demanda supera l'oferta, mentre que si el preu cau, és perquè l'oferta supera la demanda.

És clar que les gràficas no es mouen per elles mateixes. Són els factors fonamentals els que causen que el preu pugi o baixi, a través dels canvis en el balanç d'oferta i demanda. L'analista tècnic no li interessa conèixer o analitzar els factors fonamentals que causen els canvis, sinó que es limita a analitzar les conseqüències dels canvis, que són, finalment, els preus. Per això es diu que l'anàlisi fonamental és una anàlisi de causes, mentre que l'anàlisi tècnica és una anàlisi de conseqüències.

El preu es mou en tendències.[modifica]

El concepte de tendència és absolutament essencial per a l'enfocament tècnic. L'objectiu principal de l'anàlisi tècnica és identificar una tendència en la seva etapa primerenca, per establir operacions en la direcció d'aquesta tendència. Hi ha un corol·lari a aquest principi, que diu que The trend is your friend o la tendència és la teva amiga. { { VT | Tendència } }

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Murphy, John ( 1999 ) : Technical Analysis of the Financial Markets , New York Institute of Finance
  • Elder, Alexander ( 1992 ) : Trading for a Living , John Wiley & Sons, Inc
  • Malkiel ( 1998 ) : Un passeig aleatori per Wall Street , Aliança Editorial, SA, ISBN 84- 206-9486 - X .

Enllaços externs[modifica]