Usuari:Pallares/Ralph Richardson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Carrera[modifica]

Nipote del matemàtic Lewis Fry Richardson, després de la separazione dels pares la mare Lydia Russell va portar amb si Ralph a viure a Gloucester, on ho va educar a la religió catòlica (el seu pare i els seus germans eren quaccheri) i aviat expressades l'anhel que el fill diventasse sacerdot. No obstant hagués estat educat en instituts catòlics a Brighton, ell no va manifestar mai un fort sentiment religioso.

Richardson va fer el seu debut en el West End en el 1926, i divenne un dels més noti actors del Old Vic, cèlebre sobretot per la seva interpretació de Calibano, on havia com controparte el gran John Gielgud en el rol de Prospero. En el 1932 a Malvern, divenne cèlebre per la seva interpretació de #El alquimista de Ben Jonson i en el 1933 interpretò la pièce de William Somerset Maugham Sheppey al Wyndham#'s Theatre.

Després haver prestat servei durant la segona guerra mundial, Richardson es va unir a Laurence Olivier i al regista John Burrell en qualitat de co-director del Old Vic. Després de les seves aparicions a la Royal Shakespeare Company a Stratford-upon-Avon va recitar al Bristol Old Vic, en el rol de Volpone en el Volpone de Ben Jonson. Del 1954 al 1955 interpretò el rol del Dr. Watson en la trasposizione radiofonica de les novel·les de Arthur Conan Doyle sobre Sherlock Holmes al fianco de John Gielgud en el rol del cèlebre detectiu, per compte de la BBC.

Actor elegante i carismatico, va ser molt actiu també pel cinema, on va aparèixer en pel·lícula quals La ereditiera, Riccardo III, El nostre agente al Avana al fianco de Alec Guinness i Noël Coward, O Lucky Man!, Oh, que bella guerra!. En el 1969 va fer part del cast de la controvertida farsa de Joe Orton What The Butler Saw al Queen#'s Theatre juntament amb Stanley Baxter, Coral Browne i Hayward Mossegades, mentre en el 1970 va aparèixer sobre les escenes amb Lloyd George Knew My Father de William Douglas-Home al fianco de Peggy Ashcroft i al National Theatre sota la regia de Peter Hall va recitar en The Cherry Orchard i en John Gabriel Borkman. En la seva darrera aparició cinematogràfica del 1983 Greystoke - La llegenda de Tarzan, el senyor de les micos, va ser candidat al Premi Oscar com Oscar al millor actor no protagonista

Richardson va morir d'infart en el 1983, a l'edat de 80 anys, i va venir sepolto al Highgate Cemetery.

Filmografia[modifica]

[[Categoria:Actors britànics]] [[Categoria:Actors de teatre britànics]]