Vés al contingut

Usuari:Pallares/Richard Boone

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Trajectòria[modifica]

Va ser boxador, pintor i recol·lector d'oliva abans d'allistar-se en l'armada nord-americana durant la Segona Guerra Mundial. Acabada la contesa comença els seus estudis en l'Actor's Studio de Nova York i a treballar a Broadway debutant en Medea. Després d'altres papers en el teatre i algunes aparicions en televisió signa en 1950 un contracte amb la 20 Century Fox i debuta al cinema en la pel·lícula Situació desesperada, drama bèl·lic dirigit per Lewis Milestone i protagonitzat per Richard Widmark i Jack Palance.

Continua treballant en diverses pel·lícules, sobretot westerns i en pel·lícules bèl·liques, en les quals a poc a poc va fent rols més importants. En la famosa La túnica sagrada d'Henry Koster, la primera pel·lícula realitzada en Cinemascope, interpreta a Poncio Pilato, encara que a poc a poc va encasellant-se en vilà de western, especialment després de la prada sense llei de King Vidor.

Juntament amb la seva carrera al cinema continua la seva carrera televisiva: després d'aparèixer en diversos programes, pansa a formar part de la sèrie Medic que s'emetrà durant dos anys de 1954 a 1956. A més treballa en Studio 1 i sobretot en la sèrie Have a gun Will Travel de 1957 a 1963. Acabada la sèrie va protagonitzar la seva pròpia sèrie anomenada El Xou de Richard Boone en la qual dóna vida a un jutge.

En la dècada dels seixanta va a viure els seus millors moments i els més recordats, comença la dècada interpretant a Sam Houston en la pel·lícula L'Àlber dirigida i protagonitzada per John Wayne. Després protagonitza al costat de George Hamilton Fort Comanche de Joseph M. Newman, i després la seva interpretació més famosa Riu Conchos de Gordon Douglas, un magnífic western desmitificador. També va tenir una destacada i brillant interpretació en El senyor de la guerra de Franklin Schaffner i al costat de Charlton Heston.

Manté un bon nivell d'interpretació i de treball també a principis dels setanta treballant en pel·lícules destacades d'Elia Kazan o John Huston.

L'any 1972 protagonitzarà una nova sèrie titulada Hec Ramsey. Malgrat tot mai s'allunya del cinema i fins i tot el mateix any de la seva mort treballa en la seva última pel·lícula The Bushido Blade del director japonès Shusei Kontani i amb Toshirō Mifune de company de repartiment.

Va morir per un càncer de gola en 1981.


[[Categoria:Actors estatunidencs]] [[Categoria:Persones de Los Angeles]] [[Categoria:Artistes californians]]