Vés al contingut

Usuari:Pallares/Sally Hawkins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia

[modifica]

Filla de Jacqui i Colin Hawkins, autors de llibres per a nens molt coneguts a Anglaterra, surt diplomada  de la Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) l'any 1998, i comença la seva carrera al teatre des de 1998 amb repertori clàssic. Fa diverses obres de Shakespeare (Romeo and Juliet, Much Ado about Nothing, A Midsummer Night's Dream), a continuació a The Way of the World (2003), de William Congreve, Country Music, de Simon Stephens (2004), així com la producció del Royal Nacional Theatre de la Casa de Bernarda Alba (2005), de Federico García Lorca, adaptada per David Hare i en la qual interpreta Adela. Mike Leigh la protegeix en els seus inicis al cinema : la dirigeix al drama All or Nothing l'any 2002, al costat de Timothy Spall, a continuació l'any 2004 en un paper secundari del drama Vera Drake. Dóna igualment la rèplica a Daniel Craig i Tom Hardy l'any 2004 al thriller Layer Cake realitzat per Matthew Vaughn.

Concretant la seva passió per la comèdia i l'escriptura (és igualment una apassionada de literatura), apareix, de 2003 a 2005, en 3 episodis de la sèrie humorística Little Britain, produïda per la BBC, i participa en l'escriptura de la sèrie Concrete Cow per a BBC Ràdio 4 l'any 2002 i 2003.

Sobretot per la televisió es va construir una sòlida popularitat a Anglaterra. Hi enllaça els telefilms i, l'any 2002, té el segon paper de Zena Blake a Tipping the Velvet, una mini-sèrie de la BBC que adapta la novel·la sulfurosa de Sarah Waters. L'any 2005, ės saludada, així com la seva companya, l'actriu Elaine Cassidy (Maud Lilly), per la sevs interpretació de Sue Trinder en l'adaptació (sempre per la BBC) d'una altra novel·la de Sarah Waters, De l'extrem dels dits (Fingersmith), nomenada al BAFTA l'any 2006. Hi encarna una jove pickpocket òrfena, que viu amb la seva família adoptiva de petits robatoris i furts de tots els gèneres en els baixos fons del Londres del segle XIX; la vigilia de la seva majoria d'edat, Sue Trinder rep una proposta d'un cert Richard Rivers, d'atracar una altra jove (però rica) òrfena, Maud Lilly, que viu en un caseta de la campinya anglesa amb el seu oncle col·leccionista de llibres. Retroba per a aquest telefilm Imelda Staunton, que ja era al seu costat a Vera Drake de Mike Leigh.

Després d'un pas en escena a The Winterling, una nova creació de Simon Stephens, produïda en l'escena del Royal Curt Theatre, Sally Watkins és saludada per la crítica per a la seva actuació al telefilm Persuasion, segons la novel·la homònima de Jane Austen on encarna el paper principal d'Anne Elliot, jove aristòcrata de 27 anys que, sent convençuda per la seva família de trencar l'any 1806 el seu prometatge a l'edat de 19 anys amb un jove tinent de la Royal Navy, Frederic Wentworth, plebeu sense fortuna, el veu reaparèixer a la seva vida al final de la guerra, havent guanyat fortuna i galons. La seva interpretació d'Anne, que és una heroïna particular a la bibliografia d'Austin, li val la Nymphe d'Or a la millor actriu al Festival de televisió de Monte-Carlo.

Després haver actuat per a Woody AllenCassandra's Dream al costat de Ewan McGregor i de Colin Farrell, accedeix finalment al reconeixement internacional gràcies a la seva tercera col·laboració amb Mike Leigh a la comèdia Be Happy (Happy-Go-Lucky). Hi encarna el paper de Poppy, professora boja i capritxosa, optimista en excés, i que afronta totes les situacions de manera sempre positiva, amb gran pesar del seu entorn. L'autenticitat i la frescor del seu treball  li aporten nombroses recompenses : l'Os d'Argent a  la millor actriu al Festival de Berlín , el Golden Globus de la millor actriu a una comèdia o film musical, el premi a la millor revelació femenina al Festival de Hollywood, així com els premis a la millor actriu de part dels crítics de Boston, San Francisco, Nova York i Los Àngeles, entre d'altres. Contra tot pronòstic, no és nominada ni als Oscars ni als Baftas 2009.

S'estrena a Broadway l'any 2010 interpretant el paper de Vivie Warren a Mrs. Warren's Professió (La Professió de Mrs Warren) de George Bernard Shaw.

L'any 2013, Woody Allen la crida de nou per encarnar  Blue Jasmine, Ginger, la jove germana víctima de Jasmine, interpretada per Cate Blanchett. Aquest paper li suposa ser nominada a  la vegada per al Golden Globus de la millor actriu a un segon paper i per al Oscar de la millor actriu a un segon paper. [[Categoria:Guanyadores del premi Globus d'Or a la millor actriu musical o còmica]]