Usuari:Pallares/Una nit a l'òpera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una nit en l'òpera (A Night at the Opera) és la sisena pel·lícula dels germans Marx. Va ser la primera pel·lícula dels germans per MGM, després de la seva ruptura amb Paramount, i la primera sense Zeppo. Protagonitzada per Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle, Allan Jones, Margaret Dumont, Siegfried Rumann, i Walter Woolf King. La pel·lícula és una adaptació de George S. Kaufman, Morrie Ryskind, Al Boasberg (sense acreditar), i Buster Keaton (sense acreditar) d'una història de James Kevin McGuinness. La pel·lícula va ser dirigida per Sam Wood.

En 1993, Una nit en l'òpera va ser seleccionada per preservar-se en la National Film Registry d'Estats Units per la Biblioteca del Congrés com a "pel·lícula cultural, històrica o estèticament significativa". També es va incloure en l'actualització de 2007 del AFI's 100 Years... 100 Movies, en el número 85.

Impacte cultural[modifica]

Escena de la cabina: En un determinat moment de la pel·lícula van entrant en escena, successivament, un gran bagul amb tres persones dins i 12 persones mes, incloent als protagonistes i personal variat de servei del buc en el qual estan embarcats. Sent que l'escena es desenvolupa en una cabina de reduïdes dimensions i amb prou feines caben dins el bagul i les quinze persones, resulta tan còmica l'escena que ha servit per a una dita popular, utilitzat usualment en aquelles situacions en què moltes persones s'apinyen en un habitaculo reduït i que adopta habitualment la forma "Això sembla la cabina dels germans Marx". Billy Wilder li va rendir un homenatge a aquesta escena en Some Like It Hot  quan al tren que porta l'orquestra femenina a Florida les noies es pugen a la llitera de Jack Lemmon (disfressat de dona) i van omplint aquest petit espai fins a límits increïbles per poder beure amb "ella" durant la llei seca.

[[Categoria:Pel·lícules de comèdia]] [[Categoria:Pel·lícules del 1935]] [[Categoria:Pel·lícules dels Estats Units]] [[Categoria:Pel·lícules dirigides per Edmund Goulding]] [[Categoria:Pel·lícules dirigides per Sam Wood]] [[Categoria:Pel·lícules en anglès]] [[Categoria:Pel·lícules musicals]]