Vés al contingut

Usuari:Parellades/proves/Ràdio Maricel de Sitges

Infotaula d'organitzacióParellades/proves/Ràdio Maricel de Sitges
Dades
TipusEmissora de ràdio local pública
EspecialitatMunicipal
Idioma oficialCatalà
País d'origenCatalunya Catalunya
Activitat
ServeisFreqüència modulada i streaming web
ÀmbitSitges
Governança corporativa
Seu 
Propietat deAjuntament de Sitges

Lloc webhttps://www.radiomaricel.cat

Ràdio Maricel és l’emissora municipal de Sitges. Emet en el 107.8 de la freqüència modulada (FM), per Internet i per tdt Garraf. Va néixer l’agost de 1988, i sempre fins l’abril de 2018 va tenir el domicili al carrer Sant Honorat, 26-28. Aleshores va traslladar les dependències a la darrera planta de l’Ajuntament de Sitges (plaça de l’Ajuntament, s/n), des d’on emet actualment.

Història[modifica]

Creació Ràdio Maricel al Ple
Creació de Ràdio Maricel a l'acta del ple de l'Ajuntament de Sitges

Ràdio Maricel neix el 22 d'agost de 1988, després que l'Ajuntament de Sitges decidís crear un servei públic de ràdio, per seguir la tradició de radiodifusió local amateur iniciada per emissores com Ràdio Sitges i Ràdio Jove de Sitges. Feia només dos anys del centenari del setmanari local l'Eco de Sitges[1]. Precisament, el fet que el nom de la vila ja estès formalment registrat per una iniciativa privada (Ràdio Sitges) va motivar els seus responsables de triar com a nom de la nova emissora el de Maricel, l'emblemàtic conjunt museïstic de la vila situat al Racó de la Calma. L'emissora va dependre inicialment de la regidoria de Cultura, passa poc després a formar part d'un patronat extern anomenat Sitges Comunicació, i finalment, a mitjans dels anys 90, s'incorpora al departament de comunicació municipal.

Durant la primera època, les dependències estaven al garatge de l'edifici del carrer Sant Honorat 28, una antigua fàbrica de persianes, i al cap de pocs mesos es traslladen a les plantes superiors, on varen romandre fins el trasllat. Una de les seves primeres veus va ser la radiofonista sitgetana Rita Marzoa. Pels micròfons de Ràdio Maricel han passat tots els principals esdeveniments que han tingut lloc a Sitges, una vila amb una especial vitalitat social i cultural, des dels anys 90 del segle XX. Per aquest motiu, Ràdio Maricel compta amb un important arxiu sonor que inclou entrevistes a personalitats de Sitges i de fora, i les retransmissions dels principals esdeveniments culturals, festius i esportius de la vila, especialment Festa Major[2][3] i Carnaval[4]. La part digital d'aquest arxiu és consultable a Internet des de 2008 des de la pàgina web de l'emissora[5].

El 1999 neix Maricel Televisió com a segon mitjà públic de comunicació local de Sitges[6], tot i que la gestió dels dos mitjans sempre ha romàs separada. La fusió de Maricel Televisió amb Canal Blau el 2005, i el posterior retorn de la televisió a Sitges el 2013 amb un format exclusiu per Internet, va consolidar el concepte de redacció separada.

Unes obres previstes a l'Escola d'Adults de l'Ajuntament de Sitges, que compartia seu amb la ràdio, va motivar el 2017 el trasllat a una nova ubicació[7], la darrera planta de l'edifici de l'Ajuntament, en unes dependències que romanien en desús. En paral·lel al canvi, Ràdio Maricel ha anat modernitzant la infraestructura tècnica per adaptar-se a les necessitats tecnològiques d'una emissora local, i ha posat en marxa un nou disseny web[8].

El 2022, el ple de l'Ajuntament de Sitges va aprovar el Reglament de Funcionament de l'emissora pública de radiodifusió Ràdio Maricel[9], que regula el funcionament de l'emissora i l'adapta a la legislació vigent en matèria d'audiovisual.

Programació[modifica]

Control actual de Ràdio Maricel

Ràdio Maricel fa una programació de caràcter generalista, amb un magazín matinal (El Matí amb Nosaltres, que a l’estiu es transforma en A Cel Obert), de 9 a 12 h. La resta de la programació la composen els espais de radiofórmula musical i durant la temporada, els programes esportius (dilluns de 16 a 17, Temps de Descompte i divendres de 16 a 17 Agenda Esportiva). A més, hi ha diversos espais de temàtica diversa conduïts per un important grup de col·laboradors. La ràdio, que emet en directe les sessions de ple de l’Ajuntament de Sitges, connecta amb Catalunya Informació també en totes les hores en què no compta amb programació pròpia. També, de dilluns a divendres, es repeteixen els principals continguts del magazín matinal, entre 23 i 2 h. Els caps de setmana, l’emissora combina la fórmula musical i les connexions amb Catalunya Informació, amb diversos programes de producció pròpia, i les repeticions dels principals moments del magazín matinal.

A més de l’emissió en directe pel 107.8FM, es pot escoltar el mateix senyal a través d'Internet en format streaming i per un dels canals d’àudio de la tdt Garraf[10]. Bona part dels temes d’actualitat i d’espais temàtics periòdics es poden consultar i recuperar al web radiomaricel.cat, i en format podcast. L'emissora també difon la informació adaptada a diverses xarxes: Twitter, Facebook, Instagram i un canal de Youtube per esdeveniments especials.

Graella Ràdio Maricel
Graella de Ràdio Maricel. Temporada 2022-2023

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]