Vés al contingut

Usuari:Qoqjan/Geografia de Mato Grosso do Sul

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest article parla una mica de la Geografia de l'estat de Mato Grosso do Sul , L'estat de Mato Grosso do Sul està localitzat en el sud de la regió Centre-Oest del Brasil i fa frontera amb Bolívia i el Paraguai d'acord amb l'Institut Brasiler de Geografia i Estadística. Si situa al costat del territori bolivià i paraguaià, ambdós al qual margeado per frontera seca.

No ocorren grans altituds en les dues principals formacions muntanyoses, les serres de la Bodoquena i de Maracaju, que formen els divisors d'aigües de les conques del Paraguai i del Paranà. Les altituds mitjanes de l'estat queden entre 200 i 600 metres.

La major part del territori de l'estat predomina el clima del tipus tropical o tropical d'altitud, amb pluges d'estiu i hivern sec, caracteritzat per mitjanes termomètriques que varien entre 25°C en la baixada del Paraguai i 20°C en l'altiplà. En l'extrem meridional ocorre el clima subtropical, en virtut d'una latitud una mica més elevada i del relleu d'altiplà.

La menor temperatura ja registrada en l'estat va ocórrer en Ponta Porã, amb -6°C en 1975 i el dia 12 de juliol de 2009 va ser registrat -1°C en la ciutat de Rio Brillant.[1]

El territori estatal és drenat a l'est pels sistemes dels rius Paranà, sent seus principals afluents els rius Sucuriú, Verde, Pardo i Ivinhema; a l'oest és drenat pel Paraguai, els principals afluents del qual són els rius Taquari, Aquidauana i Miranda.

Els cerrados recobrin la major part de l'estat, però també es destaca a Floresta Estacional Semidecidual. Hi ha encara la presència de pampas.

Està a -1 hora amb relació a Brasília i -4 amb relació al Meridià de Greenwich.

Ocupa una superfície de 357.159 km², participant amb 22,2% de la superfície de la regió Centre-Oest i 4,2% de l'àrea territorial brasilera (de 8.514.876,6 km²), sent lleugerament major que Alemanya.

Posseeix encara 79 municipis, 165 districtes, quatre mesorregiões geogràfiques i onze microrregiões geogràfiques, d'acord amb el IBGE.

Té com límits Goiás al nord-est, Minas Gerais a l'est, Mato Grosso al nord, Paranà al sud, São Paulo al sud-est, Paraguai a l'oest i sud i a Bolívia al nord-oest.

Referències[modifica]