Vés al contingut

Usuari:Quimo97/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La porta és un element arquitectònic molt important per a la entrada i sortida de llocs tals com aules, sales, menjadors i un llarg etcètera. No confondre amb l'expresident del Futbol Club Barcelona i exdiputat de Solidaritat Catalana per la Independència, Joan Laporta.

Història[modifica]

Creades el 1757 per el revolucionari francès Jean-Jacques Rousseau quan, durant una nit de Novembre, tornant d'una manifestació en contra del totalitarisme monàrquic de Lluís XVI, tenia fred i va tapar la entrada de casa seva amb un taulell de fusta. Anys més tard tothom té uns quants elements d'aquests a casa seu, i qui no, és perquè viu al carrer.

Estils[modifica]

Barroc, Gòtic i altres

Materials[modifica]

Vidre, metall, fusta i altres. De fet, la pots fer amb el que a tu et vingui de gust, com si vols que sigui de paper.

Ús i abús[modifica]

En la majoria dels casos disposen d'uns elements anomenats poms, amb els quals amb un moviment simple de canell, a vegades cap a baix, a vegades cap a la dreta o esquerra, i acompanyat d'un impuls cap endavant o endarrere, es podrà obrir la porta. Cal dir que sovint, un es pot trobar individus que es podria dir que estan realitzant un ús inadequat d'aquest element. Es pot veure quan, l'individu en qüestió, en arribar a una porta, en comptes de obrir-la i travessar-la, com hauria de ser, la va obrint i tancant iterativament. És important que en el cas d'avistar un vàndal d'aquests, aviseu directament a l'exèrcit, ja que són els que solen tractar els temes d'alt grau de risc.