Usuari:Rafel Sans d'Urpí/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióEns de l'Associacionisme Cultural Català
Dades
TipusConfederació Cultural
Història
Creació15 de novembre de 2005 (2005-11-15)
Activitat
Membres28 (federacions)
Governança corporativa
Seu 
PresidentJosep Viana Crespo
VicepresidentsJosep Rafecas Jané i Pere Joan Pujol Macau
SecretariXavier Tresserras Ribas
TresoreraRosa Maria Provencio Monleón

Lloc webens.cat

L’Ens de l’Assocacionisme Cultural Català, anteriorment conegut com Ens de Comunicació Associativa, és una confederació cultural d’àmbit transversal constituïda l’any 2005. Actualment està constituït per 28 federacions representatives de la cultura popular catalana. L’any 2013, va ser admesa com a entitat acreditada en el Comitè per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Origens i consolidació[modifica]

L'Ens sorgeix de l'organització dels Debats al territori[1], un cicle de xerrades celebrades a onze poblacions catalanes entre el gener de 2003 i abril de 2004 per debatre el futur de l'associacionisme. A partir d'aquests debats, es posà de manifest la necessitat de crear una federació que coordini totes les entitats i realitzi difusió de les seves iniciatives. El novembre de 2005, és constituïda per part de la Federació de Cors de Clavé, la Federació d’Ateneus de Catalunya, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i el Moviment Coral Català. Antoni Carné Parramon, president de la Federació de Cors de Clavé, n’assumí la presidència.

El Primer Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, celebrat entre el 2 i el 4 d’octubre a Barcelona, s’estructurà en cinc ponències marc[2]: Les relacions intergeneracionals (Lluís Sáez), Migració (Salvador Cardús), Educació / Formació (Pere Solà), Comunicació (Joan Francesc Cànovas) i Entorn de la qüestió de la llengua a Catalunya del Nord (Gentil Puig).

El president José Montilla en la inauguració del Primer Congrés de l'Associacionisme Cultural Català. Darrera, Antoni Carné, primer president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Fou el primer congrés sobre associacionisme convocat per les mateixes federacions. L’organització del Congrés, a càrrec de l’Ens de Comunicativa Associativa, serví perquè les federacions reconeguessin el seu paper com a plataforma de difusió, referent del pensament del moviment associatiu cultural català, catalitzador de les demandes a les administracions públiques i dinamitzador del sentiment col·lectiu en cadascuna de les federacions.

Patrimoni Cultural Immaterial[modifica]

El 9 de novembre de 2013, el 8è Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial va reconèixer l’Ens de l’Associacionisme Cultural com a entitat consultiva del mateix Comitè, convocat anualment per la UNESCO. Forma part de l’Intangible Cultural Heritage Non Governamental Organisations Forum (Fòrum d’ONGs pel Patrimoni Cultural Immaterial). L’abril de 2015 va organitzar el primer simposi de la ICH NGO Forum a Santa Susanna (Maresme). L’Ens també forma part de l’Òrgan Institucional de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre i dóna suport als col·lectius que volen catalogar i difondre el patrimoni cultural immaterial català.

Josep Viana, president de l'Ens, presentant els Premis Antoni Carné de l'Associonisme Cultural Català.

Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català[modifica]

Els Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català van ser convocats l’any 2016 amb l’objectiu de retre homenatge a Antoni Carné Parramon, president-fundador de l’Ens traspassat el 6 de setembre de 2015, i oferir una plataforma mediàtica de primer ordre als col·lectius de cultura popular. La convocatòria de la primera edició va contemplar tres categories: Entitat, Persona i Mitjà de Comunicació. L’acte de lliurament es va celebrar el 21 de març de 2017 a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Entitats membres[modifica]

Entitats adherides

Referències[modifica]

  1. Gordo Montraveta, Joan Ramon. Debats al Territori. El moviment associatiu català a debat (en català). Ajuntament de Barcelona. Direcció de Relacions Ciutadanes i Institucionals. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Abril 2006, p. 61. 
  2. VV.AA. Memòria Primer Congrés Associacionisme Cultural Català (en català). Ens de Comunicació Associativa. Ajuntament de Barcelona, 2011, p. 237. ISBN B-22. 471-2011.