Usuari:Rbaenaar/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les xarxes socials en l'educació representen una eina composada per persones o entitats les quals es troben connectades en un mateix espai virtual. L'objectiu principal d'aquesta connexió és la comunicació i l'intercanvi d'interessos comuns.

De la web 1.0 a la 2.0[modifica]

En la dècada dels noranta la web 1.0 va aconseguir el que coneixem com a aprenentatge exploratori (discovery learning)  el qual permet la descoberta dels nous aprenentatges a l’alumne d’una manera no lineal ni tancada. Entenem per web 1.0 com un sistema d’informació a partir del qual l’usuari pot escollir lliurement la seva navegació per la xarxa.

La web 2.0, per la seva banda, es refereix a una nova generació d’aplicacions que permet a l’usuari crear continguts, sense necessitat d’ocupar el rol d’administrador. Alguns exemples d’aquestes eines són els wikis i els blogs o d’altres més conegudes com YouTube i Facebook.

Teories de l'aprenentatge en xarxa[modifica]

Les teories de l'aprenentatge en xarxa[1] o network learning theories

Conexionisme[modifica]

El conexionisme[2], també conegut com processament distribuït en paral·lel es basa en l’aprenentatge per modelatge. Utilitza les xarxes neuronals per comprendre i explicar la vida psíquica i la conducta. Les xarxes neuronals són un conjunt de neurones interconnectades que permeten l’emmagatzematge i processament de la informació modificant el seu estat.

L’origen del conexionisme pot remuntar a finals del segle XIX. Santiago Ramón y Cajal va descobrir l’estructura de les neurones i la seva forma d’interconexió.

Connectivisme[modifica]

El connectivisme és una teòria d'aprenentatge desenvolupada per George Siemens i Sthepen Downes. Es basa en l'anàlisi de les limitacions del conductisme.

Les seves característiques principals són:

  • Aprenentatge centrat en l'alumne: l'alumne com a protagonista del seu propi aprenentatge.
  • Aprenentatge per inmersió (Learning by doing): la metodologia d'aprenentatge està basada en la pràctica.
  • Aprenentatge connectat: on destaca la comunicació i interacció.

Coneixement distribuit[modifica]

La teoria del coneixement distribuit o de la cognició distribuida fa referència a l'evolució de les diferents fonts de coneixement que ens poden generar l'aprenentatge. Aquesta teoria va ser desenvolupada a mitjans dels anys 80 per Edwin Hutchins

Les xarxes socials[modifica]

Les xarxes socials representen el conjunt d'aplicacions que ens permeten connectar amb altres persones sense necessitat de romandre en el mateix temps ni espai. L'elecció de la eina utilitzada, en cada cas, dependrà de les característiques que busquem per desenvolupar una tasca.

Les xarxes socials a l'educació[modifica]

  • Brainly: xarxa social basada en l'intercanvi de coneixements, idees i ajuda mutua. El dirigeix a famílies, estudiants i docents amb l'objectiu de resoldre dubtes.
  • Docsity: xarxa social que permet consultar apunts, noticies o vídeos relacionats amb diferents matèries escolars.
  • Edmodo: plataforma educativa que funciona com a xarxa social en la que participen docents, famílies i alumnes. Permet crear grups tancats i privats, enviar documents o compartir enllaços entre altres funcionalitats.
  • Eduskopia: plataforma d'innovació social que treballa per la divulgació i formació dels coneixements i competències digitals que necessita la societat per adaptar-se i treure profit als entorns tecnològics i socials.
  • Todoele: dirigit a docents d'espanyol com a segona llengua i llengua estrangera. Pretén ser un espai de trobada i d'intercanvi d'idees.
  • Otra Educación: escola virtual amb estructura de xarxa social dirigida a professors i alumnes de primària i secundaria.
  • RedAlumnos: plataforma que posa en contacte a docents i alumnes, de manera que el professor pot impartir cursos online i recolzar les seves classes presencials.
  • Leoteca: comunitat infantil que permet als usuaris compartir experiències de les seves lectures.
  • Interuniversidades: xarxa social i buscador de carreres universitàries lliure i gratuït per estudiants de tot el món. Permet a l'usuari compartir experiències i documents així com realitzar un test per decidir el seu itinerari educatiu..
  • Cibercorresponsales: xarxa de blogs i xarxes socials en la que nois i noies menors de 18 anys poden expressar les seves inquietuds i pensaments. La participació és grupal.
  • Schoology: plataforma dirigida a alumnes i professors. Permet formar debats i qüestionaris d'avaluació entre altres possibilitats.
  • Internet en el Aula: xarxa social destinada a que els docents comparteixin recursos, materials i experiències.
  • Clipit:entorn educatiu que permet aprendre ensenyant. Els estudiants tenen la possibilitat de crear vídeos i avaluar els resultats dels seus companys.
  • The Capsuled: punt de trobada per famílies, docents, escoles i totes aquelles persones interessades en l'educació. El seu funcionament es basa en càpsules informatives.
  1. Sobrino Morrás, Ángel Proceso de enseñanza-aprendizaje y web 2.0: valoración del conectivismo como teoría de aprendizaje post-constructivista.
  2. Campanario, Juan Miguel El enfoque conexionista en psicología cognitiva y algunas aplicaciones sencillas en didáctica de las ciencias.