Usuari:RecercaRecerca/Noblette (riu)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaRecercaRecerca/Noblette

La Noblette és un petit riu del departament de Marne que té el seu naixement a la comuna de Saint-Rémy-sur-Bussy i que desemboca al Vesle a Vadenay .

De 21,6 km, i amb una conca hidrogràfica de 138 kmPlantilla:Exp ,[1] travessa els municipis de Bussy-le-Château, La Cheppe i Cuperly . Té un afluent a la ciutat de Bussy-le-Château: el Marsenet.

Vista de la Noblette a Saint-Remy-sur-Bussy .

A la vora de la Noblette, a La Cheppe, hi ha el Vetus Catalaunum, és a dir Vell Catalaun o Vella Cataló (actualment conegut com Vieux Chalons), també anomenat, a partir del segle xix, com Campament romà de La Cheppe. En aquest emplaçament, d'una gran importància històrica, és on la majoria d'experts creuen que hi ha les restes d'un antic oppidum d'origen celta, que hauria estat el principal assentament de l'antic poble gal dels Catalauns (Catalauni) i que va ser l'escenari del crucial enfrontament dels exèrcits romans i gals contra l'armada dels huns d'Atila. Es per aquest motiu que el lloc es relaciona amb els Camps Catalàunics. Com a oppidum va servir també d'assentament militar romà.

Una evocació en part capritxosa d'aquesta via fluvial:

« On prêtait encore à la Noblette le pouvoir de secourir les femmes en gésine. Ce cours d'eau, d'ailleurs, prit des teintes vermeil en 451, lorsque le sang des cavaliers coalisés coula de leurs blessures et qu'Attila pris momentanément position dans les savarts de la pouilleuse.[2] »

L' aeròdrom de Noblette, situat al sud de Mourmelon-le-Grand, que va existir durant la Primera Guerra Mundial, portava el seu nom.

Notes i referències[modifica]

  1. La Noblette (H1510600) sur le site du Sandre, consulté le 30 octobre 2012.
  2. Frédéric Chef, La Matne au Diable - Contes populaires, curiosités des villes, des champs et d'ici-bas Editions du Coq à l'Ane, novembre 2002