Catalauns

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No s'ha de confondre amb Catuvel·launs.
Infotaula de grup humàCatalauns
Belgica Secunda.jpg
Situació dels Catalauni a la Gàl·lia Belga
Tipustribu
Part debelgae / celtes

Els catalauns (llatí Catalauni o Catelauni) foren un poble celta de la Gàl·lia Belga. La seva ciutat principal era Civitas Catalaunorum entre Civitas Suessionum i Civitas Veromanduorum. El poble dels catalauni era probablement dependent dels rems (remi).

El seu nom, malgrat les aparences, no és sinònim del dels britans Catuvellauni, per bé que tots dos contenen l'element catu-, «batalla»; catalauni està format per catu- + alauno-, « brillant en la batalla », mentre que catuvellauni està format per catu- + vellauni, « principal, primer en la batalla ». Al Diccionari català-valencià-balear s'especula que el poble dels catalauni podria haver donat el nom als catalans.[1][2][3]

Història[modifica]

Luci Domici Aurelià va derrotar Tètric I al lloc anomenat Catalaunus. Ammià Marcel·lí esmenta als catalàunis i Remis com a pobles de la Belgica Secunda. Els Itineraris situen un lloc de nom Durocatelauni entre Autun i Reims. Aquesta ciutat és Châlons-sur-Marne. Durocatelauni es va dir també Durocortorum.

Als camps Catalàunics o Catalaunis el general Aeci va derrotar Àtila el 451.

Referències[modifica]

  1. Fabien Régnier, Jean-Pierre Drouin, prefaci de Venceslas Kruta, Les peuples fondateurs à l'origine de la Gaule, éd. Yoran Embanner, p. 303.
  2. Fabien Régnier, Un établissement celtique en Catalogne, Congrès scientifique du Ferrol, Espagne, 1998
  3. «CATALUNYA - Etim.». dcvb.iecat.net. Diccionari català-valencià-balear. «Catalunya representaria un Catalaunia derivat dels Catalauni, poble celta radicat a la Gàl·lia septentrional, que s'hauria establit en el nostre país a l'època de les invasions cèltiques (entre el 350 i el 250 a. de J. C.).»