Deciats

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàDeciats
1855 Spruneri Map of France - Gaul - Gallia in Ancient Times - Geographicus - Gallia-spruneri-1855.jpg
El territori dels Deciates a la costa
Tipustribu
Part delígurs

Els deciats (llatí Deciates o Deceates) foren un dels pobles lígurs de la Narbonesa, a l'oest del Var. Tenien com a veïns per l'oest als Oxibis. Ptolemeu diu que la seva capital era Antípolis (Antibes), però com que aquesta ciutat era una colònia grega sens dubte no ho fou anteriorment a la conquesta romana, tot i estar en el seu territori.

Polibi els fa lígurs i diu que, juntament amb els Oxibis, van atacar Antípolis i Nicea (Niça) i els massaliotes van demanar ajut a Roma que va enviar uns comissionats que van arribar a Aegitna al territori dels Oxibis, els quals van ferir a un dels comissionats provocant la intervenció de Roma que va enviar al cònsol Q. Opimius amb un exèrcit que va derrotar els dos pobles i va donar part del seu territori a Massàlia (154 aC).

Florus diu que els deciates estaven en guerra amb els salis el 125 aC i que foren derrotats llavors pel cònsol M. Fulvius Flaccus. Tit Livi els inclou dins els lígurs transalpins i parla d'una ciutat anomenada Decietum i dóna al poble el nom de Decietes (Decietae). Pomponi Mela esmenta la ciutat de Deciatum i esmenta també Antípolis com una ciutat diferent. La situació de Deciatum no es coneix.