Túrons

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàTúrons
Tipustribu
Part degals

Els túrons[1] (llatí Turones) foren un poble celta de la Gàl·lia. Les tropes de Juli Cèsar van passar l'hivern al país dels túrons després de la campanya del 57 aC. Més tard Cèsar els esmenta com a veïns dels Carnuts, i a un altre lloc són esmentats junt amb els píctons, cadurcs, aulercs i altres. Vercingetòrix a la seva revolta del 52 aC va rebre el suport dels túrons que van aportar vuit mil homes.[2]

Ptolemeu diu que la seva capital fou Cesarodunum o Tours i que pertanyien a la província Lugdunense. En temps de Tiberi, la rebel·lió de Sacrovir va rebre altre cop el suport dels túrons, però foren derrotats ràpidament. El seu territori se situava llavors al sud del Loire. El nom de túrons està preservat en el nom regional de Turena.

Existeix una moneda d'argent de la ciutat amb el cap d'una dona i la llegenda "Turonos", i a l'altre costat Cantorix amb un cavall galopant.

Referències[modifica]

  1. Cèsar, Juli. «Llibre VII, LXXV.3». A: Guerra de les Gàl·lies (en llatí i català). Traducció: Icart, Joaquim. 3 vol. Barcelona: Fundació Bernat Metge, 1974, p. 71. DL B. 48252-1974. ISBN 8472250938. 
  2. Juli Cèsar, De bello gallico VI, 44