Usuari:Teresa Tarruella Camps

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTeresa Tarruella Camps
Biografia
Naixement22 de febrer de 1963
Lleida
  Presidenta de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
Dades personals
ResidènciaBarcelona
Activitat
OrganitzacióFederació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
GènereDona

Teresa Tarruella Camps (Lleida, 22 de febrer de 1963), coneguda també com a Tere Tarruella, és la presidenta de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya des de l’any 2021[1], entitat de la qual forma part des del 2009, on prèviament ja havia ocupat els càrrecs de secretària i vicepresidenta.

L’any 2002 es va estrenar com a trabucaire a la Germandat de Trabucaires, Geganters, i Grallers de Sant Andreu del Palomar[2], aquesta sent colla del districte de Sant Andreu (Barcelona), on ella viu[3].  Va entrar-hi a formar part de manera voluntària, ja que aquesta motivació no li ve de família.

Va fer el seu primer discurs com a presidenta el 17 d’abril de l’any 2021 durant la celebració a Ripoll del 10è aniversari de la Colla de Pedrenyalers i Trabucaires[4].

Actitud sobre l’art del trabuc[modifica]

La Teresa considera que ser trabucaire és «Sentir i defensar la cultura popular tradicional festiva catalana amb un trabuc a la mà, amb seny i amb un somriure al cor.»[3] i ho veu com un estil de vida[4].

A més d’això, la Teresa és una gran defensora i promulgadora de la integració de les dones a les colles trabucaires, recalcant, en moltes ocasions, la importància de què les dones també formin part d’aquesta tradició[5][6].

Des que la Teresa va assumir la presidència, als cursos de formació de trabucaires cada cop hi participen més dones, passant d’una participació constant d’un 18% de dones fins a un 32%[7]. A més a més, en tot moment la Teresa intenta portar la gestió de l'entitat amb la ferma voluntat de treballar per totes i tots els trabucaires de l'entitat, i fer que el món trabucaire sigui una bona mostra de la cultura popular catalana amb les singularitats que suposa galejar amb trabucs i arcabussos.

La Teresa descriu les i els trabucaires com a «gent senzilla que estima la terra, que sent la tradició com el llegat dels seus avantpassats, que transmet, d’una manera molt especial, una forma de ser i actuar diferent, amb barretines, faixes, espardenyes, trabucs i pólvora!»[8].

Referències[modifica]

  1. «JUNTA FEDERACIÓ COLLES TRABUCAIRES DE CATALUNYA – Coordinadora Trabucaires de Catalunya» (en castellà). [Consulta: 17 novembre 2022].
  2. Tarruella Camps, Teresa «En les contrades d'Alcover hi havia trabucaires als segles XVI i XVII... i aquest any tornen!» (en català). El diari de la fira de bandolers, vol. 16, 06-10-2022, pàg. 28.
  3. 3,0 3,1 «'La conciliació segueix sent un problema perquè les dones trabucaires puguin ocupar càrrecs de responsabilitat'» (en catalan). [Consulta: 17 novembre 2022].
  4. 4,0 4,1 2021-04-17 Discurs Ripoll.pdf (el PDF es troba als arxius digitals de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya)
  5. 2021-06-19 Paraules dia curset.pdf (el PDF es troba als arxius digitals de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya)
  6. 2021-09-17 Discurs presentació Colla i bateig 2021-09-17.pdf (el PDF es troba a l'arxiu digital de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya)
  7. 2022-02-19 Discurs 5è curs de formació.pdf (el PDF es troba a l'arxiu digital de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya)
  8. 2021-01-31 Presentació Tere Trabucaire.pdf (el PDF es pot trobar a l'arxiu digital de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya)