Usuari:VerónicaOB/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Cambio de piel (Novel·la)[modifica]

Cambio de piel (Canvi de pell , en català) és una novel·la de l'escriptor mexicà Carlos Fuentes publicada en 1967. L'obra va rebre el Premi Biblioteca Breve que atorga l'editorial Seix Barral. La seva publicació a Espanya va ser censurada durant l'època del franquisme. L'autor va dedicar l'obra a Julio Cortázar.

Argument[modifica]

La trama de l'obra vincula l'imaginari mexicà amb la cultura occidental realitzant una crítica dels patrons socials barrejant el mític amb el real. La història comença descrivint un viatge que realitzen en automòbil, de la Ciutat de Mèxic a Veracruz, quatre personatges que es veuen obligats a pernoctar en Cholula[1]. Quan visiten la piràmide del lloc arqueològic, es va descrivint la personalitat de cadascun d'ells a través dels seus propis records: Javier, Elizabeth, Franz i Isabel[2].

Javier: És un home que va sacrificar la seva vida intel·lectual i política per la seva vida sentimental amb Elizabeth. Escriptor fracassat cerca una renovació creadora la qual visualitza en Isabel, amant que és en realitat una versió més jove d'Elizabeth.

Elizabeth (Ligeia, Lisbeth o “Dragona”): És una dona jueva subordinada a l'espera del futur, de mitjana edat vol recobrar la seva joventut i reviure el seu amor passat.

Franz: va col·laborar amb els nazis construint presons i forns crematoris, cerca l'expiació de la seva culpabilitat. Va abandonar la seva professió per a convertir-se en venedor d'automòbils.

Isabel (“Novillera”): És alumna de Javier.[3]

Els tres personatges principals, Elizabeth, Javier i Franz, busquen un canvi de pell o renovació.[4]

L'argument de l'obra i el seu simbolisme sol ser analitzat per estudiants de Filosofia i Lletres en diverses universitats del món, a més, ha estat analitzat en diverses ocasions per altres autors, entre ells: Jorge Ruiz Basto en De la modernidad y otras creencias: en torno a Cambio de piel de Carlos Fuentes i Zsuzsanna Csikós en El problema del doble en Cambio de piel de Carlos Fuentes.

Censura a Espanya[modifica]

D'acord amb l'informe oficial del Ministeri d'Informació d'Espanya, la publicació del llibre es va prohibir, durant l'època del franquisme, per ser considerada una obra pornogràfica, antireligiosa, comunistoide, projueva i antialemanya.[5] La censura franquista incloïa la censura de l'exposició pública de la ideologia política liberal, formes d'art com la literatura i el cinema, així com símbols d'ideologies estrangeres i no conservadores.

Recepció i crítica[modifica]

Cambio de piel indaga en el mite del Mèxic prehispànic i en l'holocaust europeu a través de la memòria dels seus protagonistes per a dir-nos que, en definitiva, totes les violències són violència. Un retrat de l'home, turmentat pels dubtes sobre el present, la càrrega del passat i la por de l'avenir.[6]

Escrita amb la màxima llibertat formal, aquesta ambiciosa novel·la reuneix la tècnica del realisme modern i l'experimentació formal de les avantguardes, per a proporcionar un acabat retrat de l'home del Segle XX.[7]

Aquesta obra es considerada un clàssic de l'actual narrativa en llengua castellana.

Referències[modifica]

  1. ««Cambio de piel de Carlos Fuentes»». Qué libro leo.
  2. Jasinski, Isabel «El pasaje al límite en Cambio de piel de Carlos Fuentes». Universidad Federal de Paraná.
  3. «Los mejores libros, ebooks y audiolibros | Penguin Libros ES» (en castellà). [Consulta: 15 maig 2023].
  4. Gyurko, Lanin A. «El yo y su imagen en Cambio de piel, de Carlos Fuentes» (en anglès). Revista Iberoamericana, 03-12-1971, pàg. 689–709. DOI: 10.5195/reviberoamer.1971.2879. ISSN: 2154-4794.
  5. «- YouTube». [Consulta: 15 maig 2023].
  6. Hide, Dr Jekyll An Mr. «El laberinto del verdugo: Carlos Fuentes. Novela: "Cambio de piel".», 18-09-2014. [Consulta: 15 maig 2023].
  7. Cambio de piel - Carlos Fuentes | PlanetadeLibros (en espanyol europeu).