Usuari:Yoolanda.7/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fantomas, l’amenaça elegant va ser una clásica serie d’ historietes mexicana, popular en tota Amèrica Llatina, publicada durant la década de 1970 per l’editora de cómics mexicana Editorial Novaro. Basada en el folletó de Allain y Souvestre, aparentement va ser realitzada amb l’idea d’utilitzar el mateix personatje, però readaptat a una versió heroica, sense el reconeixement ni la influencia dels llibres o pel·lícules originals. No se sap si va ser feta amb o sense autorització legal. Tot i que va ser cancelada fa molts anys, es gràcies a aquest còmic que Fantômas és més conegut en Amèrica Central i Amèrica del Sud.


Fantomas


Trajectòria editorial[modifica]

El personatge va debutar al número 106 de "Tresor de Contes Clàssics de l’editorial Novaro ".

Guillermo Mendizábal i Rubén Lara, creadors del personatge de Fantomas, van sortir de Novaro perquè aquesta editorial va registrar els personatges al seu nom en drets d'autor sense el seu consentiment.

Va comptar amb guions de Gonzalo Martre i Gerardo de la Torre.


Argument[modifica]

Fantômas va ser un lladre que va cometre robatoris espectaculars només per la seva satisfacció a manera de "reptes" sent la meta en cada un dels robatoris l'audàcia i la innovació. També cometia malifetes en nom d'invertir la seva fortuna en fons per combatre la pobresa o ajudar universitats i biblioteques.

Va utilitzar una cenyida màscara blanca tot el temps, o una varietat de disfresses de manera que la seva veritable identitat mai va ser revelada. El personatge també va ser perseguit per les autoritats, en aquest cas principalment per un inspector de policia francès anomenat Gerard.

També era milionari, sent posseïdor de diverses corporacions sota identitats falses, i tenia una caserna secreta en les afores de París; era també assistit per diversos agents, incloent les 12 Noies del Zodíac, belles dones que ho assistien.

personalment, conegudes únicament pels seus noms clau, els signes del Zodíac.

Entre els seus enemics es destaquen: El Dr Findus, el Baró Boira, el Fill de Hitler i el Príncep de les Tenebres.


Característiques[modifica]

Tenia marcat un to socialista com el dels intel · lectuals europeus dels anys setanta; sense ser pamfletària o politiquera, denunciava l’acaparament de riquesa en poques mans, el racisme i la guerra. L'edició de luxe d'aquest còmic posseïa arguments encara millor aconseguits i intel · ligents i estava ben documentada, especialment per al tipus de còmic que es feia en aquells anys. Els guions incloïen referències a llibres, filòsofs o autors de moda com Jorge Luis Borges, Julio Cortázar o Jean Paul Sartre. Quan la història es va tornar més contemporània, Fantomas combatia la privatització i la Globalització que amenaçaven atropellar l'home comú.

El disseny visual tenia fortes influències del malvat Crick-crock de la novel·la Noir i de Gastón Leroux, autor d'El fantasma de l'opera. En aquesta versió de Fantômas, la seva màscara va ser clarament inspirada per la màscara negra utilitzada pel criminal de còmics itàliaDiabolik, i l'ús d'ella sembla influenciat per les imatges populars generades per la “lluita lliure mexicana”. Aparentment, la sèrie va ser també influenciada per les pel · lícules de James Bond, com Fantômas equipat amb tecnologia avançada creada per un científic anomenat 'Professor Semo', va tenir tota mena d'aventures al voltant del món lluitant contra criminals cada vegada més cruels.


Influència[modifica]

Després de la seva sortida de Novaro, Rubén Lara i Romero va fitxar per Editomex, on li van oferir fer una història d'autor. Llavors va fer una cosa que competís directament amb Fantomas, i va ser aquí on va crear el personatge de El Comodí; només es va vendre fins al número 16.