Vés al contingut

Usuari Discussió:Biblioteca Popular Santiago Rusiñol

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguda[modifica]

Hola, Biblioteca Popular Santiago Rusiñol! Sigues benvingut/uda a la Viquipèdia i al coneixement lliure. A la columna de la dreta tens els enllaços bàsics per començar.

Aquesta pàgina on et trobes ara mateix és la pàgina de discussió del teu compte d'usuari, que et servirà per rebre missatges d'altres col·laboradors. Pots contestar a la pàgina de discussió de l'usuari que t'ha escrit i que trobaràs enllaçada més avall en la seva signatura. A més, també disposes de la teva pàgina d'usuari, on pots descriure't i presentar-te, posar-hi gustos, interessos, idiomes que parles, etc. Volem veure't sovint per aquí!

Guia bàsica
Breu tutorial d'edició
Recursos per a novells
Documentació i llocs on demanar ajuda
Sistema de mentorització
Demana a un mentor que t'ajudi
Proves
La teva pàgina de proves
Don't speak Catalan?
Bon dia. Feis una ullada a Viquipèdia:Conflicte d'interessos- Gràcies per la vostra comprensió.

Pau Cabot · Discussió 13:21, 20 oct 2022 (CEST)[respon]

Biblioteca Santiago Rusiñol[modifica]

La primera notícia que recull la voluntat de comptar amb una biblioteca pública a Sitges, data de l'any 1877, però després de molts intents, no és fins el 14 de juny del 1936 que fou inaugurada la Biblioteca Santiago Rusiñol.

El nom de Santiago Rusiñol ve donat per la importància del personatge i l’estreta vinculació amb la vila de Sitges, on visqué duran uns anys al seu Cau Ferrat, convertit en museu poc després de la seva mort el 1931.

La Biblioteca s'instal·la a la planta baixa de la que fou casa de Miquel Utrillo dins del conjunt arquitectònic del Maricel i en un principi, comptava amb poc més de 3.000 llibres. Aquesta va ser la casa de Miquel Utrillo però per pocs anys, de 1915 a 1921, mentre es construïa el Palau Maricel. El 1921 és quan Charles Deering decideix marxar a Estats Units i emportar-se la seva col·lecció d’art.

Els inicis de la biblioteca, marcats per la Guerra Civil, no van ser gens fàcils i la postguerra va ser llarga i difícil. Les novetats que ingressaven eren escasses i les restriccions elèctriques constants.

Entre 1948 i 1957, la biblioteca fou traslladada i instal·lada a l'edifici del Museu Romàntic, a can Llopis amb entrada al carrer Sant Josep.

L'any 1958 fou traslladada novament al seu emplaçament original. S'inicia així un període d'estabilitat i de creixement. Al davant hi ha una gran professional, Lolita Mirabent, ànima i motor cultural de la biblioteca, i hi serà durant més de 40 anys.


Primer pis

El creixement de la població i del fons bibliogràfic va fer que la biblioteca molt aviat quedés petita. L'any 1973 Sitges tenia 11.767 habitants i la biblioteca comptava amb un fons de 13.277 llibres, a la biblioteca no hi cabien ni els llibres ni els lectors.

Es feia imprescindible una ampliació, aquesta no va arribar fins l'any 1977, data en la que s'afegeix a la biblioteca les dependències del primer pis de l’edifici i que permeten respirar uns quants anys amb tranquil·litat.

A aquesta primera ampliació n'hi segueixen unes quantes més.

L'any 1979 s'inaugura la Sala Semir, on s'hi instal·la la donació d'Antoni de Semir

Com es pot veure, l’edifici està connectat amb el Maricel de terra, on s’hi fan actes de tota mena.


Segon pis (o Sala Utrillo)

Al 1981 s'amplia amb una nova sala per tal d'allotjar-hi l'arxiu i la biblioteca de Miquel Utrillo.

Miquel Utrillo va ser l’enginyer que va idear, amb el suport econòmic de Charles Deering, el que fou la casa d’estiu del milionari nord-americà. En aquesta sala es guarda la seva biblioteca i el seu arxiu personal i és consultat per nombrosos estudiosos i investigadors.

La biblioteca va estar tancada des del 2013 fins el 2018, ja que calia fer-hi unes obres integrals de l’edifici. S’ha tingut en compte que es tracta d’un edifici patrimonial i catalogat i l’arquitecte ha respectat les rajoles originals de 1915, i s’han recupera els colors originals de la casa. Biblioteca Popular Santiago Rusiñol (disc.) 16:41, 20 abr 2023 (CEST)[respon]