Ututo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ututo
Ututo
Empresa / Desenvolupador The Ututo Team
Família de SO GNU/Linux
Estat actual En desanvolupament
Tipus de codi Programari Lliure
Versió estable

XS 2009

/ 10 de març del 2009
Tipus de nucli Monolític
Llicència GPL
Lloc web www.ututo.org

Ututo és una distribució de GNU/Linux. El nom fa referència a un llangardaix o Geco molt conegut al nord de l'Argentina. La fundació del programari lliure, FSF considera el projecte Ututo uns dels millors per demostrar el poder del Programari Lliure i és la distribució utilitzada actualment per en Richard Stallman.

La seva primera versió, gravada massivament per primera vegada a l'octubre de l'any 2000 en Argentina per Diego Saravia, de la Universitat Nacional de Salta, era molt simple d'utilitzar i funcionava des del CDROM sense necessitat d'instal·lació (aquesta forma de distribuir un sistema operatiu, es coneix en anglès com "live CD/DVD" o simplement "live". Alguns programadors els anomenen, "viu").

Ututo va ser una de les primeres distribucions "live" o "CD viu" GNU/Linux del món. En l'any 2002 es crea Ututo-R, que oferix la possibilitat d'operar com un router de xarxes. Aquesta versió va ser creada per Marcos Zapata i va ser instal·lada, entre altres llocs, en les escoles del govern de la ciutat de Buenos Aires. En l'any 2004 neix el projecte UTUTO-i, que és el derivat més important d'Ututo. Que després es convertirà en el Projecte UTUTO com gestor de projectes basats en programari lliure i la distribució rep el nom de UTUTO XS.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]