Vídeo viral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
YouTube és un dels portals de vídeos més importants en l'actualitat, el qual conté la gran majoria de vídeos virals de la xarxa.(www.youtube.com)

Un vídeo viral és una gravació que ha estat àmpliament difosa a través d'internet, per publicitat o enviada per correu electrònic, missatgeria instantània, blogs o d'altres planes web durant un temps. 

Actualment, i gràcies a la proliferació de nous mitjans de comunicació com els smartphones, els Videos virals s'han convertit en un recurs habitual que utilitzen els creadors de contingut digital. A més, els vídeos virals no només són un fenomen social, sinó també una eina de màrqueting de gran èxit.

Història[modifica]

L'inici del concepte de "vídeo viral" va aparèixer el 1996, amb la presentació del servei electrònic Hotmail. Gràcies a aquest servei, va començar l'expansió de vídeos curiosos o divertits que aconseguien que es creessin cadenes de missatge entre milers de persones. Durant aquest temps van aparèixer vídeos com "The Spirit of Christmas" l'any 1995 o "Baby Dancing" el 1996, i curiosament aquest últim era una creació d'un treballador de LucasArts i es tractava d'una prova d'animació en 3D. Aquests dos van ser els vídeos més re enviats durant aquesta primera etapa. Però el gran salt del vídeo viral es va produir amb la creació de portals de vídeos com YouTube l'any 2005. YouTube va ser l'explosió del sector de vídeos virals, ja que tothom tenia la possibilitat de pujar el seu vídeo y mostrar-ho a la comunitat d'espectadors que tenia la web. Gràcies a aquesta plataforma van aparèixer vídeos com "Numa Numa Dance" (2006), vídeo d'un fan de O-Zone fent playback del seu èxit "Dragostea Dintei", "Leave Britney alone"(2007) on podem veure una fan de Birtney Spears desesperada per tot el que s'està dient d'ella als mitjans o "Gangnam Style" (2012) videoclip d'un cantant coreà el qual actualment (2014) ja ha arribat a dos mil milions de visites.

Característiques[modifica]

Segons Kevin Allocca, YouTube Trend Manager, la característica bàsica per la qual un vídeo es converteix en "viral" necessita que sigui divertit. La gran majoria de videos esdevenen en virals si tenen gràcia o passa algun fet curiós. Aquesta és la característica més clara i coneguda de fenomen viral, però en l'actualitat és un concepte tan comú que fins i tot tenim vídeos publicitaris que parlen d'aquest. Un clar exemple, el qual explica a la perfecció les característiques del fenomen viral a la xarxa és una publicitat de la marca "Smart Water" (la qual forma part de Coca-Cola) en la qual podem veure a Jennifer Aniston buscant l'anunci viral perfecte, el qual necessitaria tenir: Humor, Animals, Sexe (o erotisme) i un títol que cridi l'atenció.

Fenomen Social[modifica]

El més difícil de tot és arribar a un nombrós sector de la població perquè aquest el mostri a altres persones i així formar una cadena. Així que Kevin Allocca, com a YouTube Trend Manager es basa en personatges d'interès públic com a megàfons o "tastemakers" per a la població. Un video pot estar pujat des del 2006, però no arribarà a la multitud fins que una figura coneguda per la societat no ho senyali. En l'actualitat mitjançant les xarxes socials com Facebook o Twitter el concepte de "vídeo viral" està cada vegada més present, i és gràcies a persones famoses que la gran majoria de vídeos es fan coneguts al món.

Màrqueting[modifica]

Els vídeos virals no sempre són simples vídeos amateur que han fet furor a la xarxa, sinó que poden ser estratègies de marketing viral de petites empreses, ja que és una pràctica de publicitat infinitament menys costosa que la publicitat tradicional. Un dels exemples més clars de publicitat viral en l'actualitat és el vídeo "First Kiss" (2014), una campanya de la cadena de botigues de roba Wren en el qual diversos desconeguts es posen davant de les càmares i es besen. El vídeo es va fer viral ràpidament en forma d'experiment social, però ràpidament es va conèixer que era una publicitat de la marca de roba. Però aquest màrqueting no se centra només en productes o empreses, sinó que va més enllà. En les eleccions americanes l'any 2008, durant la candidatura i pre candidatura de Barack Obama es va utilitzar el fenomen de màrqueting viral com a estratègia de comunicació.

Referències[modifica]

1. <El uso del humor en la publicidad viral en YouTube, caso Sprite "Las cosas como son" Arxivat 2014-07-14 a Wayback Machine.>.

Pino Jaramillo, David Israel, 27/1/2014. [Consulta: 29-05-2014]

2. <Estrategias de comunicación online en las ONG>

Paula Velasco Rueda, Lorena, 2011. Pàg 83-93. [Consulta: 28-05-2014]

3. <El marketing viral como elemento de la estrategia de comunicación en las campañas electorales, caso de estudio: precandidatura y candidatura de Barack Obama a la presidencia de los Estados Unidos 2007 - 2008>

Figueroa Guerra, Diego Fernando, 05-02-2011. [Consulta: 30-5-2014]

4. <La adolescencia del marketing vira l>

Sivera, Silvia, [Consulta: 29-05-2014]

Enllaços externs[modifica]