Viquiprojecte:UPC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: VP:UPC)
Viquiprojecte:UPC
Universitat Politècnica de Catalunya
Amb el suport de
Coordinació: Àlex Hinojo (Amical Wikimedia)
Drecera:
VP:UPC

Benvinguts al Viquiprojecte:UPC. Aquest és un Viquiprojecte coordinat per Amical Wikimedia i la Universitat Politècnica de Catalunya, que s'inicia el 2018 amb la voluntat d'establir una col·laboració a mig termini. S'emmarca dins del projecte de divulgació i de projecció de la universitat. Es pretén aconseguir difondre continguts de qualitat relatius al coneixement generat a la institució en el marc de l'enciclopèdia lliure, en diverses llengües.

Motius[modifica]

El viquiprojecte UPC s'emmarca dins projecció nacional i internacional de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es pretén oferir continguts de qualitat relatius a la institució en el marc de l'enciclopèdia lliure i mostrar-los alhora en diferents llengües. Amb aquest projecte es vol millorar la visibilitat a la xarxa de la UPC i oferir uns continguts rellevants que tinguin una utilitat pública per a tots aquells que vulguin conèixer l'activitat acadèmica i investigadora de la institució.

Un dels objectius fonamentals de l'educació és formar ciutadans capaços de conviure en una societat democràtica i participar en la seva millora. Alhora es manifesta defensora dels drets i els deures socials, amb un marcat sentit democràtic, arrelada al territori, amb un nivell acadèmic d'excel·lència i amb capacitat d'innovació i recerca d'alta qualitat. Des d'Amical Wikimedia compartim aquests valors.

Objectius[modifica]

Els seus objectius principals son:

  1. Millorar la informació disponible a Viquipèdia sobre la Universitat, el seu equip i la seva història
  2. Incrementar la divulgació científica de la recerca realitzada a la UPC, mitjançant la Viquipèdia, Wikidata i altres projectes germans.
  3. Fomentar la filosofia del coneixement lliure i de l'accés obert a la informació dins de la comunitat UPC
  4. Fer de pont entre la comunitat wiki i la comunitat UPC

Fases[modifica]

  • Fase 00: Establir un estat de la qüestió
  • Fase 01: Fase de definició de projectes pilot

Àmbits de treball[modifica]

INSTITUCIÓ

Com es veu la UPC a Viquipèdia?
PERSONALITATS


Professorat i alumnes destacats
RECERCA


Viquipèdia és el primer canal
de divulgació científica
DOCÈNCIA

Alumnes editant Viquipèdia

Institució[modifica]

Com apareix la institució a la Viquipèdia, com podem millorar aquesta informació? Des d'aquest apartat avaluem l'estat de la qüestió i proposem tasques que permetin millorar el coneixement sobre la UPC disponible a la Viquipèdia.

Objectius

Personalitats[modifica]

Volem posar l'accent i millorar la cobertura enciclopèdica de totes les persones destacades que estan o han estat vinculades a la UPC, ja siguin rectors, catedràtics, degans, professors o antics alumnes. Cal tenir en compte, però, que no tothom és admissible a nivell enciclopèdic (veure els criteris d'admissibilitat en biografies)

Objectius

Recerca[modifica]

Viquipèdia s'ha convertit en el principal canal de divulgació científica (Aibar, 2016) Per aquest motiu pensem que cal cercar maneres per divulgar la recerca feta a la UPC a la Viquipèdia, a Wikidata i a d'altres projectes germans.

Objectius

  • Quantificar la quanitat i l'impacte de la recerca feta a la UPC present a Viquipèdia (Scholia)
  • Donar a conèixer la Viquipèdia a la comunitat universitària com eina de difusió dels continguts propis de la UPC
  • Analitzar la presència de revistes científiques de la UPC al corpus de la Viquipèdia
  • Donar força i protagonisme als propis repositoris i que sigui el centre neuràlgic de les referències que fem servir en la majoria d'activitats
  • Aconseguir això pels professors de la UPC
  • Organitzar una roda de presentacions pels diferents departaments per parlar de Viquipèdia, Wikidata

Docència[modifica]

Des de fa anys, diversos professors de la UPC fan servir la Viquipèdia com a eina docent, on els alumnes editen articles de la Viquipèdia com a deures de classe. Quan els estudiants editen la Viquipèdia en el marc d'un projecte educatiu milloren el seu aprenentatge significatiu, col·laboren en una obra molt consultada, consultant i referenciant diverses fonts i entenent que el coneixement no és monolític ni únic. La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada de manera col·laborativa per alguns dels seus propis lectors. Molta gent millora constantment els articles, realitzant-hi milers de canvis que s'enregistren íntegrament en els historials de cada veu i que es poden veure a la pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d'ortografia o de gramàtica, millorant la redacció, ampliant el contingut i millorant les referències bibliogràfiques. L'objectiu és incorporar els estudiants en aquest procés, fent que millorin veus relacionades amb el currículum de l'assignatura. En aquest argumentari s'explica per què és bo utilitzar la Viquipèdia a l'aula. Des d'aquest apartat es documentarà i promocionarà l'ús actiu de la Viquipèdia com a eina docent.


Seguiment[modifica]

Enllaços externs[modifica]