Vainilla africana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuVainilla africana
Vanilla africana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaOrchidaceae
TribuVanilleae
GènereVanilla
EspècieVanilla africana Modifica el valor a Wikidata
Lindl.

La vainilla africana (Vanilla africana) és una planta enfiladissa perenne de tiges suculentes, que formen una tija llarga. La planta creix als arbres, i s'hi recolza amb arrels aèries. Sovint és epífita, o es converteix en epífita. La planta s'utilitza a vegades localment com a font de fibra i medecina.

Descripció[modifica]

Té una tija esvelta, d'alta escalada. Les fulles en són peciolades; les bràctees ovals, agudes. Els sèpals i pètals no vists, el llavi n'és trilobulat; té els lòbuls laterals arredonits i el lòbul frontal deltoideoval; té un disc amb una cresta peluda al centre, que s'estén fins a la base del llavi.

Hàbitat[modifica]

Viu als boscs primaris i secundaris, amb vegetació arbustiva densa, i en plantacions en elevacions des del nivell de la mar fins a 900 metres d'alçada. Es classifica com a enfiladissa de fulla perenne en la selva.

Reproducció[modifica]

Per llavors.

Usos[modifica]

Medicina tradicional[modifica]

Les fulles escalfades es matxuquen, i es barregen amb un pebre: la saba de la mateixa planta s'aplica a l'oïda per guarir la inflamació.

Altres usos[modifica]

Les arrels aèries d'aquesta planta de vainilla s'empren com a cordes per a una sèrie d'instruments com ara les guitarres a Ghana i Gabon i mandolines a la República del Congo.

Referències[modifica]

  1. Gènere Vanilla en ITIS.
  2. J. Proc. Linn. Soc. Bot. 6:137 (1862).

Enllaços externs[modifica]