Valeriano Casanueva Picazo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaValeriano Casanueva Picazo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 maig 1889 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort20 setembre 1941 Modifica el valor a Wikidata (52 anys)
Tolosa (França) Modifica el valor a Wikidata
Ambaixador d'Espanya a la República de Xina (1912-1949)
24 febrer 1937 – març 1937
Diputat a les Corts republicanes

2 abril 1936 – 2 febrer 1939
← Ramon Olleros Gregorio

Circumscripció electoral: Salamanca
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióadvocat, polític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Valeriano Casanueva Picazo (Madrid, 1889 - Tolosa de Llenguadoc, 1941) fou un advocat de l'Estat. Diputat socialista durant la II República. Va ser director general del Contenciós i secretari de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació.

Madrileny d'origen, procedia d'una família arrelada a Salamanca, on hi tenia terres. Va formar part de la comissió jurídica assessora del Consell de Ministres per a la redacció de l'avantprojecte de Constitució de la República. Va resultar elegit diputat socialista per Salamanca a les eleccions de febrer de 1936, dins del Front Popular després que les Corts anul·lessin l'acta del cedista Ramón Olleros Gregorio. Casanueva va tenir escassa activitat parlamentària, ja que es dedicava més a l'acompliment dels alts càrrecs que va ocupar.

Els altres diputats del Front Popular per Salamanca van ser Casto Prieto Carrasco (Izquierda Republicana) i José Andrés y Manso (PSOE), tots dos assassinats pels revoltats el juliol de 1936. També va resultar escollit en aquestes eleccions el metge Filiberto Villalobos.

Durant la guerra civil va ser sotssecretari d'Estat en 1936 i poc després cònsol general d'Espanya a Odessa (Ucraïna, Unió Soviètica), fins a 1939. A Salamanca se li va incoar un procés de responsabilitats polítiques pel règim franquista com a resultat de la qual se li van embargar els seus béns en aquesta província, valorats en 88.515 pessetes.

Exiliat a França, va morir a Tolosa de Llenguadoc als 52 anys.

Bibliografia[modifica]

  • Severiano DELGADO CRUZ y Santiago LÓPEZ GARCÍA, "Una aproximación a la Guerra Civil en Castilla y León", en: Actas de las Jornadas "Castilla y León en la historia contemporánea", Salamanca, 8-11 de marzo de 2006. Organitzades per la Fundación 27 de Marzo (Lleó).
  • Severiano DELGADO CRUZ y Santiago LOPEZ GARCIA,"Víctimas y Nuevo Estado (1936-1940)". En: José-Luis MARTIN (ed.) y Ricardo ROBLEDO (ed.). Historia de Salamanca. Volumen V: Siglo XX. Salamanca, Centro d'Estudios Salmantinos, 2001, p. 219-324.
  • Severiano DELGADO CRUZ y Javier INFANTE MIGUEL-MOTTA, "Nadie preguntaba por ellos: guerra y represión en Salamanca". En: Enrique BERZAL DE LA ROSA (ed.), Testimonio de voces olvidadas. León, Fundación 27 de març de 2007, vol. 1, p. 283-345.
  • Aurelio MARTÍN NÁJERA, El grupo parlamentario socialista en la Segunda República: estructura y funcionamiento. Madrid : Fundación Pablo Iglesias, 2000.

Enllaços externs[modifica]