Vapor Ros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Vapor Ros
Imatge
Vista de l'entrada principal
Dades
TipusFàbrica Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLluís Muncunill
Construccióc. 1907 Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XX (1907)
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. del Racó, 15. Terrassa (Vallès Occidental)
Map
 41° 34′ N, 2° 01′ E / 41.56°N,2.01°E / 41.56; 2.01
BCIL
IdentificadorIPAC: 28231

El Vapor Ros és un antic edifici industrial del centre de Terrassa, protegit com a bé cultural d'interès local.

Situació[modifica]

És situat a la part sud de l'interior d'una gran illa de cases delimitada al nord pel carrer de la Font Vella; a l'oest pel carrer de l'Església (on hi ha la Casa Mariano Ros, residència dels propietaris del vapor contigu); al sud pel carrer del Portal Nou (de les naus del qual l'edifici està separat per un passatge estret, i on el Vapor Ros hi té una entrada secundària, al número 9 del carrer, al costat de la Casa Mariano Ros); i a l'est pels carrers del Racó (on té l'entrada principal) i del Puig Novell.

Passatge al sud de la nau

Descripció[modifica]

És una nau situada a l'interior del que fou un conjunt fabril. És de planta gairebé rectangular, formada per semisoterrani, planta baixa i pis. Les façanes són de maó vist, amb obertures d'arc escarser distribuïdes regularment. A la planta baixa hi ha dues fileres de pilars de ferro fos que serveixen de suport de les bigues de ferro i les voltes de maó atirantades. Tot i haver sofert modificacions, el conjunt manté encara el seu interès tipològic.[1]

Història[modifica]

El Vapor Ros és un dels conjunts fabrils bastits durant la segona meitat del segle xix per la Mina Pública d'Aigües de Terrassa. Posteriorment s'hi van realitzar obres d'ampliació i fou dedicat a la indústria tèxtil. La nau fou bastida per l'arquitecte Lluís Muncunill i data del 1907.[1] Un cop acabat el seu ús industrial, actualment els diferents ambients en què ha estat dividida interiorment tenen destinacions diverses, com ara gimnàs, restaurant o taller de cuina.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vapor Ros
  1. 1,0 1,1 «Vapor Ros». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 octubre 2014].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]